Mladenović: Odluka žirija Sterijinog pozorja duboko vučićevska odluka

Beta 08.06.2017

Reditelj Kokan Mladenović izjavio je danas da je odluka žirija Sterijinog pozorja da ne dodeli nagradu nijednoj od takmičarskih predstava "duboko vučićevska odluka" koja pokazuje kolektivnu psihozu totalitarizma.

"Ova odluka pokazuje kako izgleda kad ukinete demokratiju u jednoj zemlji, kad se nametne obrazac 'ja radim, ja razmišljam, ja se žrtvujem, ja mislim da treba bolje, jer vi ne radite dovoljno'. Ovde je neki žiri postupio kao kolektivni Aleksandar Vučić, govoreći: 'Mi smo jedini koji to možemo da kažemo', samoproglasili su se bogovima sa Olimpa - pokazaćemo vam da to što radite ne valja i samim tim ćemo vas ukinuti", rekao je Mladenović za Televiziju N1.

Žiri 62. Sterijinog pozorja odlučio je da ne nagradi nijednu predstavu na tom festivalu već da uruči dve nagrade - svim učesnicima i Specijalnu nagradu festivalskoj publici. Ta odluka izazvala je buru u stručnoj javnosti i optužbe da iza svega stoji politika, a Mladenović je taj potez žirija nazvao "terorističkim aktom protiv pozorišta".

Jedna od članova žirija, glumac Predrag Miki Manojlović odbacio je tvrdnje da je odluka bila politički motivisana i dodao da je cilj tog poteza bio da se skrene pažnja na teško stanje u pozorišnoj umetnosti.

Mladenović je, međutim, naveo da loše stanje u kulturi nije počelo pre deset dana, početkom Pozorja, kao i da se to se na to ne ukazuje ponižavanjem svih kolega koje su učestvovale na Pozorju.

"To je uzurpacija žirija značajnog festivala i svesna namera da se diskredituje ono što ja radim u teatru, a za šta postoje osnovane sumnje, ili namera interesnih grupa da se nanese ogromna šteta pozorju", ocenio je Mladenović i dodao da žiri trebalo da odabere najbolju od predstava koje su prikazane.

Mladenović je dodao da se od samog početka Pozorja pričalo o takvoj odluci, da su učesnici već četvrtog dana festivala čuli "šta im se sprema", a na dan zarvšetka odluka je bila napisana i spremna.

"Da li je odluka žirija politička ili pitanje sujete, ne mogu da tvrdim, ali je njom ogromna šteta učinjena esnafu", kazao je Mladenović.

(Beta, 06.08.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Kultura, najnovije vesti »