Izbori na Kosovu: DPK prva, Samoopredeljenje drugo, Srpska lista četvrta

Beta 11.06.2017

Prema poslednjim informacijama Demokratije na delu (DnD) na osnovu prebrojanih 87.31 glasova na vanrednim parlamentarnim izborima koji su održani juče na Kosovu, na prvom mestu po broju osvojenih glasova je koalicija Demokratske partije Kosova (DPK), Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i Inicijative za Kosovo sa 33,1 odsto glasova.Na drugom mestu je pokret Samoopredeljenje sa 26.6 odsto glasova, dok je na trećem mestu koalicija Demokratskog saveza Kosova (DSK), Alijanse novo Kosovo (ANK) i Alternative sa 25,3 odsto.

Prema istim podacima Srpska lista je osvojila 4,8 odsto glasova, dok su sve ostale stranke koje su učestvovale na današnjim izborima osvojile 10,1 odsto glasova.Na parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji glasali su i raseljeni Srbi koji su došli organizovano autobusima.

Političke stranke i koalicije koje su učestvovale na izborima, tokom predizborne kampanje predstavile su političke programe uglavnom zasnovane na ekonomskim temama.

Teme programa su i tri "velika pitanja", koja su bila povod za izglasavanje nepoverenja Vladi na čijem čelu je bio Isa Mustafa - pitanje demarkacije granice s Crnom Gorom, formiranja Zajednice srpskih opština, kao i transformacija Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova.

Na izborima srpski kandidati borili su se na pet lista za 10 od 120 mesta u Skupštini Kosova.

Vlada i predsednik Srbije podržavaju isključivo Srpsku listu, a pored nje, na glasačkom listiću bili su i Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića, Partija kosovskih Srba koju je nedavno osnovao bivši šef Srpske liste Aleksandar Jablanović, Progresivna demokratska stranka Nenada Rašića, Srpski patriotski savez. Napredna snaga Kosova koja je kao šesta bila prijavljena CIK, odustala je od izbora.

(Beta, 06.11.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »