Performans Inicijative Ne da(vi)mo Beograd ispred Skupštine grada

Beta 15.06.2017

Predstavnici Inicijative Ne da(vi)mo Beograda danas su ispred Skupštine grada, gde treba da počne sednica, zapalili vatru u dva metalna bureta kako bi simbolično ukazali na problem deponije u Vinči koja gori već 20 dana.

Na buradima su bili zalepljeni plakati na kojima je pisalo "Pozdrav iz Vinče".

Inicijativa je organizovala akciju ispred Skupštine grada i zbog toga što se datum sednice dugo krio od javnosti.

Deponija u Vinči još jedan razlog da Mali podnese ostavku, poručuje @nedavimobgd ispred Gradske uprave. pic.twitter.com/x1sdvaqs3Y— Sanja Kljajic (@SSnajaKljajic) June 15, 2017

Predstavnik Inicijative Ne da(vi)mo Beograd Dobrica Veselinović rekao je novinarima da će se oni i dalje baviti temama iz gradskog života i zahtevati ostavku gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Veselinović je rekao da je Mali nedavno izjavio da je ostavka lični čin, a da su predstavnici Inicijative danas ispred Skupštine grada kako bi podsetili gradonačelnika da njegova ostavka nije lični čin, nego da mora da odgovara građanima Beograda, kao i da krivično odgovora za sve što je radio u projektu "Beograd na vodi" i ostalim poslovima.

On je danas ocenio da je saopštenje MUP-a o slučaju prošlogodišnjeg rušenja kuća u beogradskoj četvrti Savamala skandalozno.

"Saopštenje sadrži jednu jedinu rečenicu, što mislimo da je dosta skandalozno posle 14 meseci koliko se nisu oglašavali. Tako da oni zahtevi sa početka protesta svakako ostaju", rekao je Veselinović novinarima u Beogradu.

On je podsetio da demonstranti traže smene i krivičnu odgovornost svih koji su umešani u taj slučaj, od vrha gradske vlasti do vrha policije.

"Nećemo odustati od tih zahteva očekujemo da na sledećoj skupštini grada većina razreši Sinišu Malog sa mesta gradonačlenika", rekao je Veselinović.

Na pitanje da li je to što je MUP izdao saopštenjenekakav pomak, on je ocenio da nije, već da  je to posledice izveštaja Evropske komisije u kome se slučaj Savamale navodi kao jedan od gorući

Pošto @beograd_rs ignoriše problem #deponija u Vinči, tu smo da ih podsetimo. pic.twitter.com/FxDkWGmDXA— Ne davimo Beograd (@nedavimobgd) June 15, 2017h problema ove vlasti.

"To je bio nekakav manevar da se umire evropske institucije posle 14 meseci", rekao je Veselinović.

Na pitanje da li će Inicijativa izaći na beogradske izbore sama ili udružena s nekim, kazao da je još rano govoriti o gradskim izborima jer nisu ni raspisani.

"Na nama je da u narednom periodu vidimo šta su potrebe i želje Beograđana i da napravimo što širi konsenzus o pitanjima koje muče Beograđane, deponija, javni prevoz... a onda da vidimo da li će to biti neka koaliciji ili pokret", rekao je Veselinović.

(Beta, 06.15.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »