Vučić: Gasno umrežavanje se približava dobrom kraju za Srbiju

Beta 10.07.2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Istanbulu da je zadovoljan što se gasno umrežavanje regiona približava "dobrom kraju" za Srbiju.

Vučić je novinarima u Istanbulu posle učešća na energetskoj konferenciji rekao da Turska postaje čvorište za evropski i vanevropski gas, što je za Srbiju od velikog značaja kada izgradi gasnu konekciju s Bugarskom.

On je rekao da će preko Turske dolaziti gas iz Azerbejdžana, kao i iz Rusije posredstvom Turskog toka, a da će Srbija pored obezbeđivanja energetske sigurnosti, biti i tranzita zemlja koja će moći da naplaćuje takse "nekim drugim zemljama i teritorijama u regionu".

"Od užasno velikog značaja je izgradnja evropskog haba u Bugarskoj, nedaleko od Varne, jer ćemo mi onda biti zemlja, ne samo koja će biti jedna od korisnika ruskog gasa, ali i drugih količina gasa iz drugih zemalja i izvora, kada napravimo tu gasnu konekciju sa Bugarskom, ali ćemo biti i tranzitna zemlja koja će moći da naplaćuje takse i nekim drugim zemaljama i teritorijama u regionu", rekao je Vučić.

To je, prema Vučiću, za Srbiju od ogromnog značaja jer će moći da taj novac koristi za infrastrukturne projekte, već i zato što očekuje povećanje potrošenja gasa.

"Mi bez tog energetskog umrežavanja... ne možemo da idemo napred, ne može naša ekonomija da ide napred. I zato sam zadovoljan što, čini mi se, da se ovo približava nekom svom dobrom kraju za Srbiju, od čega će Srbija u budućnosti moći da zaradi. To je projekat za budućnost, to je projekat za našu decu", rekao je Vučić.

On je rekao da se očekuje da za manje od dve godine profunkcioniše Turski tok, posle ega je na Srbiji da može od Bugarske da preuzimamo taj gas.

"Na našu teritoriju treba da dođe nepunih 10 milijardi kubnih metara. Onoliko koliko mi uzmemo, koliko damo za Republik Srpsku i BiH, koliko damo, ako budu želeli Hrvati, ako budu želeli neki drugi u regionu, ako Priština bude želela, to od nas nikakav problem, mi završavamo i dovodimo određene količne gasa do mađarske granice", rekao je Vućić.

On je, međutim, upozorio da Srbija mora da bude pripremljena do 2019, je je inače pitanje da li će imati dovoljno gasa. "Onda nema industrije, odna nema napretka, onda nema ničega. Zato moramo da nastavimo da gradimo naše skladišne kapacitete... da možemo da imamo garanciju ako bude nestašica i politilčkih problema u budućnosti sa snabdevanjem gasa", rekao je Vučić.

(Beta, 07.10.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »