Napred razvoj postao većinski vlasnik Energoprojekta

Beta 31.07.2017

Beogradska građevinska firma Napred razvoj danas je otkupila oko 17 odsto akcija Energoprojekta i postala većinski vlasnik te kompanije, saznaje Beta.

Država koja je vlasnik 33,58 odsto akcija Energoprojekta, prema nezvaničnim podacima nije prodala svoj udeo.

Generalni direktor Energoprojekta Vladimir Milovanović je rekao da je Upravni sud odbacio zahteva za privremenom merom obustavljanja ponude za preuzimanje akcija te kompanije.

On je istakao da je podnet zahtev i Privrednom sudu i da je taj predmet u Apelacionom sudu.

Milovanović je izjavio da će firma Napred razvoj, koja je otkupom dodatnih akcija Energoprojekt holdinga postala većinski vlasnik te kompanije, morati da da ponudu i za četiri zavisna preduzeća Energoprojekta u kojima ima vlasnički udeo veći od 25 odsto.

On je agenciji Beta rekao da vlasnik Napred razvoja Dobroslav Bojović ima manjinske pakete akcija u Energoprojktovim firmama Entel, Garant, Industrija i Oprema.

Po njegovoj proceni, za otkup oko 17 odsto do danas deponovanih akcija Energoprojekt holdinga Bojovićev Napred razvoj i povezane firme moraće da plate oko 20 miliona evra, a akcije zavisnih preduzeća Energoprojekta od 15 do 20 miliona evra.

Ponuđena cena za akciju Energoprojekt holdinga bila je 1.501 dinar.

"Cenu akcija zavisnih društava treba da utvrdi Komisija za hartije od vrednosti jer se retko kotiraju na Beogradskoj berzi, a sudeći po tome kako Komisija utvrđuje cenu akcija Energoprojekta pretpostavljam da akcionari neće biti zadovoljni i da će morati da potraže pravdu na sudu", rekao je Milovanović.    

On je kazao da je prodao svoje akcije u Energoprojektu ali da ne zna da li će ostati u kompaniji dok ne vidi plan novog većinskog vlasika koji nije bio detaljan u ponudi za preuzimanje.

Bojoviću je nedostajalo nešto više od 15 odsto akcija da postane većinski vlasnik sa više od 51 odsto Energoprojekta jer je Napred razvoj ranije kupio 24,5 odsto, i povezane firme Montinvest popertis 5,17 odsto, a Jopag 5,12 odsto akcija te beogradske građevinske firme.

Enegoprojekt holding ima oko 2.500 radnika i začajne ugovorene poslove u inostranstvu. Profit kompanije prošle godine bio je 10,5 miliona evra, a za šest meseci ove godine 6,7 miliona evra, dok se vrednost njene imovine procenjuje na 150 miliona evra.

(Beta, 07.31.2017)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »