Rakić: Podržaćemo izbor predsednika i potpredsednika Skupštine Kosova

Beta 03.08.2017

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas da će poslanici liste učestvovati u radu konstitutivne sednice Skupštine Kosova i podržati izbor predsednika i potpredsednika kosovskog parlamenta.

"Podržaćemo izbor predsedništva jer ne zelimo da budemo kočnica u formiranju ove institucije", rekao je Rakić novinarima uoči početka konstitutivne sednice parlamenta, ali i istakao da će voditi računa o interesima srpskog naroda.

O eventualnoj podršci mandataru za sastav nove vlade, kako je naveo Rakić, razgovaraće se tek nakon konstituisanja Skupštine Kosova.

Konstitutivna sednica Skupštine Kosova, na kojoj treba da budu izabrani predsednik i pet potpredsednika, počela je danas oko 10.30.

Sednicu je zakazao predsednika Kosova Hašim Tači, dok je dnevni red utvrdilo predsedništvo prethodnog, petog saziva kosovskog parlamenta.

Posle verifikacije mandata poslanika Skupštine Kosova, sednicom će predsedavati najstariji poslanik, Adem Mikulovci iz Samoopredeljenja. Pomagaće mu najmlađa poslanica Teuta Rugova iz Demokratskog saveza Kosova.

Prema Ustavu i odluci Ustavnog suda iz 2014. godine, isključivo pravo da predlaže predsednika Skupštine ima partija ili koalicija koja je osvojila najviše poslaničkih mesta, što je u ovom slučaju koalicija koju čine DPK, Alijansa za budućnost Kosova, Inicijativa za Kosovo i još nekoliko partija. 

(Beta, 08.03.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »