Zagađena jaja dospela i van Holandije

Beta 03.08.2017

Holandski i nemački supermarketi danas masovno sa svojih polica povlače hemijski zagađena jaja, uz milionski gubitak u evrima, naveli su holandski uzgajivači živine.

Najveći lanac supermarketa u Holandiji "Albert Hejin" zaustavio je prodaju 14 vrste jaja u skladu sa odlukom holandske uprave za bezbednost hrane, izjavio je Frans presu neimenovani portparol tog anca.

"Sva jaja će biti vraćena u skladišta i uništena", rekao je portparol i dodao da je to presedan u istoriji tog lanca supermarketa

Za hemijsklo zagađenje se saznalo pošto su uzgajivači živine u Holandiji zatražili pomoć udruženja "Čikfrend" (Chickfriend) specijalizovanog za iskorenjivanje parazita koji napada živinu.

To preduzeće je u svom proizvodu za iskorenjivanje parazita koristilo organsko jedinjenje "fipronil" koje se često koristi u veterinarskim preparatima protiv buva, grinja i krpelja, ali je zabranjeno pri lečenju životinja koje se koriste za ishranu.

Svetska zdravstvena organizacija je ocenila da je "fipronil" u većoj količini "umereno otrovan" za ljude, jer može da bude opasan za bubrege, jetru i tiroidnu žlezdu.

Ta afera je pogodila i Nemačku koja je uvezla holandska jaja i počela da stopira prodaju njihovu prodaju.

Evropska komisija je saopštila da pomno prati situaciju u interesu zdravlja građana.

U Belgiji je pokrenuta istraga iako tih jaja nema u toj zemlji.

(Beta, 08.03.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »