LDP: Dodikove izjave štetne i opasne, Srbija treba da se ogradi od njih

Beta 09.08.2017

Liberalno demokratska partija (LDP) ocenila je danas da su štetne i opasne izjave predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da Srbi u 21. veku treba da razmišljaju o nacionalnom ujedinjenju, i istakla i da Srbija treba da se ogradi od takvih izjava.

"Izjava Milorada Dodika u kojoj navodi da u ovom veku Srbi treba da razmišljaju o nacionalnom ujedinjenju i poređenje Srbije i RS sa nekadašnjom situacijom između Istočne i Zapadne Nemačke predstavlja opasan korak čije posledice može osetiti ceo region", naveo je LDP u saopštenju.

Ta stranka je dodala da Srbija mora hitno da se ogradi i osudi takve izjave, pošto je očigledno da Dodik zloupotrebljava državu Srbiju i ima nameru da se preko svoje nacionalističke platforme predstavi kao novi lider Srba u regionu.

"Umesto njihovog integrisanja u društva u kojima se nalaze i pomoći koja može da im se pruži kako bi povećali nivo svojih prava, sada se u javnost plasira ideja o nekakvom nacionalnom ujedinjenju, koje može biti samo praćeno podizanjem tenzija na prostoru gde su se do skora vodili ratovi.

Prema LDP-u, adresa za rešavanje problema Srba u Bosni i Hercegovini je Sarajevo, u Crnoj Gori to je Podgorica, a na Kosovu Priština, i svako pozivanje da se mimo društava u kojima žive rešavaju njihovi problemi predstavlja poziv nacionalističkim snagama u drugim državama da istim takvim merama odgovore.

Dodik je juče u Banjaluci, govoreći o najavi donošenja deklaracije Srbije i RS o zajedničkom delovanju za opstanak Srba, rekao da RS i Srbija imaju pravo da same odluče o svom statusu i da Srbi u ovom veku treba da promovišu nacionalno ujedinjenje tamo gde je to moguće i kao primer naveo Istočnu i Zapadnu Nemačku koje su se ujedinile kada su se stvorili istorijski uslovi.

(Beta, 08.09.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »