Čitaku: Priština će primeniti sve dogovore postignute u Briselu

Beta 16.08.2017

Kosovska ambasadorka u SAD Vijora Čitaku izjavila je danas da će Priština primeniti sve dogovore postignute u Briselu, ali da normalizacija odnosa sa Beogradom ne može da bude jednostrana, dodajući da Srbija pokazuje "nekonstruktivan stav i stvara prepreke".

Na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je predstavljen redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara Antonija Gutereša o Kosovu, Čitaku je rekla da će na Kosovu biti uspostavljena Zajednica srpskih opština.

"Kosovo će primeniti sve dogovore postignute u Briselu, ali tokom proteklih nekoliko meseci suočili smo se sa nekontruktvnim stavom severnog suseda. Srbija je stvarala prepreke na regionalnim i međunarodnim forumima. Kada govorimo o normalizaciji odnosa, ona ne može da bude jednostrana", rekla je Čitaku u Njujorku.

Govoreći o rezoluciji SB UN 1244, Čitaku je ukazala da ona ne predviđa tromesečni izveštaj generalnog sekretara.

Kosovska ambasadorka je kazala da se u rezoluciji govori o Jugoslaviji, zemlji koja više ne postoji, i dodala da su se vremena promenila.

Ona je ocenila da prisustvo misije UNMIK nije više potrebno, a da bi sredstva namenjena finansiranju te misije mogla da budu bolje usmerena.

Čitaku je pozvala zemlje članice UN da okončaju misiju UNMIK-a u vreme kada se, kako je navela, svet suočava sa krizama na svim kontinentima.

"Nepotrebno je dolazimo ovde ba debatu jer morate da rešavate prave izazove", rekla je Čitaku.

(Beta, 08.16.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »