Dodik: Očigledno da Bosna, bez volje RS, hoće da se strpa u NATO

Beta 18.08.2017

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da u RS postoji konsenzus o tome da se ne može kretati ka NATO i da bi što pre trebalo održati referendum po tom pitanju jer je, kako je ocenio, očigledno da Bosna hoće, bez volje RS, da se "strpa" u Atlantski savez.

"Vidim da u poslednje vreme neki traže neke 'izlaze'. Mislim da je najadekvatniji odgovor da se taj nameravani, dogovoreni i opšteprihvaćeni referendum održi što je pre moguće, i da narod u RS kaže svoj stav", rekao je Dodik u intervjuu Sputnjiku.

Kako je istakao, referendum o pristupanju Bosne i Hercegovine NATO-u definitivna je odluka RS kako bi se njeni građani izjasnili o tim integracijama u trenutku kada budu došle na dnevni red."NATO se previše umešao u unutrašnja pitanja u BiH i kreira stvari tako da Bosna bude formalno proglašena za članicu tog saveza bez pristanka RS", rekao je Dodik navodeći da ne postoji nijedna odluka u RS o učlanjenju u NATO, niti odluka nijednog organa u BiH o tome.

Kako je naveo, "sada je očigledno da Bosna hoće, bez volje RS da se strpa u NATO", i u tom pogledu veoma je važno da se zna volja naroda.

"Ako RS na referendumu kaže da nema članstva u NATO-u, onda nema više nikakvih procedura oko toga. I to je obaveza i onima iz srpskog naroda koji možda misle da treba da se ide tamo. Prema tome, naš cilj je da čujemo volju naroda i obavežemo političare u RS da se ponašaju u skladu sa njom", istakao je predsednik RS.

Na pitanje kakvu reakciju međunarodne zajednice očekuje na eventualnu odluku o sprovođenju referenduma, Dodik je rekao da bi njihov odgovor bio da referendum nema snagu.

"Ima snagu za nas. Mi to radimo zbog sebe. Hoćemo da na referendumu napravimo opštepolitičko jedinstvo i da odbacimo NATO kao naš put. To je definitivno ono što mislimo da treba da uradimo. Šta oni misle o tome? Naravno da im neće biti drago", kazao je Dodik.

(Beta, 08.18.2017)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »