Vučić: Erdogan će posetiti Beograd 10. oktobra

Beta 21.09.2017

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan posetiće Beograd 10. oktobra, što će biti potvrda velikog prijateljstva dva naroda, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka u Njujorku s turskim predsednikom.

Kako je danas saopšteno iz Predsedništva Srbije, Erdogan je istakao da je neophodno raditi na jačanju ekonomskih odnosa i trgovinske razmene i najavio da bi tokom njegove posete Srbiji trebalo potpisati ugovor o slobodnoj trgovini između dve države.

Vučić je razgovarao juče u Njujorku sa Erdoganom o odnosima dveju zemalja, ekonomskoj saradnji i predstojećoj poseti turskog predsednika Srbiji, i izrazio zahvalnost turskim kompanijama koje su ulagale u najnerazvijenijim mestima u Srbiji.

"Naša zemlja gaji iskreno prijateljstvo prema turskom narodu i mi danas imamo priliku da počnemo novi proces u našim odnosima", rekao je predsednik Vučić, navodi se u saopštenju.

Erdogan je rekao da su odnosi Srbije i Turske veoma važni za mir i stabilnost Balkana.

"Srbija je ključna zemlja na Balkanu za očuvanje mira i stabilnosti i zato smo uvek podržavali vaš evropski put", rekao je turski predsednik.

Erdogan je istakao da je neophodno raditi na jačanju ekonomskih odnosa i trgovinske razmene, koja je, kako je izjavio, 2016. godine iznosila oko 800 miliona dolara, a u prvih šest meseci 2017. godine 539 miliona dolara.

"Zajednički cilj treba da bude milijardu dolara i ja podržavam naše investitore da što više ulažu u Srbiju", kazao je Erdogan.

Dvojica sagovornika saglasili su se da je turizam veoma važan segment u razvoju ekonomskih odnosa i da je neophodno raditi na povećanju broja turista u obe zemlje.

Tema razgovora bili su i infrastrukturni projekti za koje je turska strana zainteresovana, kao što su aerodrom Kraljevo, autoput Tutin - Novi Pazar - Sjenica i autoput Beograd - Sarajevo, navodi se u saopštenju. 

(Beta, 09.21.2017)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »