Vukosavljević: Srbija želi da bude kredibilan partner Kini u razvoju Puta svile

Beta 22.09.2017

Srbija želi da bude kredibilan partner Kini u zajedničkom razvoju Puta svile, u kojoj će i kultura imati svoje mesto, čemu je doprineti i budući kulturni centar Srbije u Pekingu, izjavio je danas ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević u gradu Hangdžou, na otvaranju Foruma o kulturnoj saradnji između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

"Kulturni centar Srbije u Pekingu, čije se otvaranje očekuje do kraja ove godine, promovisaće kulturu i umetnost Srbije, jačati veze i razmenu i nova partnerstva ustanova kulture iz dve zemlje", rekao je Vukosavljević, navodi se u saopštenju njegovog ministarstva.

Vukosavljević je izrazio uvrerenje da se otvaranjem tog centra, kao i Kineskog kulturnog centra u Beogradu, stvara osnova za unapređenje, kako je rekao, već uspešne saradnje Srbije i Kine.

On je zahvalio ministru kulture Kine Luou Šugangu za poverenje ukazano Srbiji pri organiznju  Foruma o kulturnom nasleđu u okviru mehanizma 16+1 održanog 2017. i Foruma kulturnih i kreativnih industrija 2016. godine.

Vukosavljavić je naveo je da Srbija i Kina imaju tradicionalno prijateljske odnose sa dinamičnom razmenom na svim nivoima, podsetio da je uspostavljen direkni let iz Beograda za Peking što će, po njegovim rečima, znatno doprineti i olakšati saradnju.

Ministri su potvrdili gostovanje izložbe iz Kine kao prve gostujuće postavke u Narodnom muzeju u Beogradu i uputili su međusobnu podršku u izgradnji Kineskog kulturnog centra u Beogradu kao i Srpskog kulturnog centra u Pekingu.

Vukosavljević i Šugang su razgovarali i o budućim izborima za generalnog direktora Uneska, pošto je jedan od kandidata iz Kine, a Vukosavljević zahvalio za podršku Kine Srbiji u UN, a posebno u Unesku.

(Beta, 09.22.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »