Dačić: Kosovo ne može da pobedi Srbiju na Generalnoj konferenciji Uneska

Beta 23.09.2017

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je na marginama zasedanja Generalne skupštine UN razgovarao sa predstavnicima zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova i da se njihova pozicija neće menjati u narednom periodu, dodajući da Kosovo ne može da pobedi Srbiju na Generalnoj konferenciji Uneska u novembru.

"Mogu reći da me je u svim razgovorima koje smo imali najviše zanimala pozicija tih zemalja u vezi sa Kosovom i Metohijom, i mogu da istaknem da je naša pozicija stabilna. Sve zemlje su istakle podršku teritorijalnom integritetu Srbije i naglasile da tu poziciju neće menjati", rekao je Dačić, a prenosi Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je rekao da je u sedištu UN sreo i kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, a dodao je da su kosovski predstavnici tamo bili inkognito jer nisu članovi UN i da ga je Pacoli upitao "zašto je rekao da laže", dodaje se u saopštenju.

"Kosovski predstavnici, zbog svojih unutrašnjepolitičkih razloga, iznose netačne podatke. Kao što je podatak da će Mauricijus priznati Kosovo. Odmah sam pozvao predsednika Vlade Mauricijusa sa kojim inače imamo dobre kontakte. Srbija je podržala Mauricijus u slučaju njihovog teritorijalnog integriteta i pridružila se njihovim deklaracijama i rezolucijama u UN. U razgovoru on je rekao da nema promene njihovog stava", rekao je Dačić.

Kada je Unesko u pitanju, Dačić je rekao da sa velikom sigurnošću može da kaže, iako nije poznato da li će se Kosovo prijaviti za članstvo, da Kosovo ne može da pobedi Srbiju na Generalnoj konferenciji Uneska u novembru.

Dačić je kazao da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i on na pravi način iskoristili prisustvo na Generalnoj skupštini i da su imali razgovore sa predstavnicima najznačajnijih država.

(Beta, 09.23.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »