Predsednik Unije poslodavaca nastavio protest u Novom Sadu zbog korupcije i diskriminacije

Beta 11.10.2017

Preduzetnik iz Novog Sada Stanko Krstin je danas ispred zgrade suda nastavio niz svojih protesta s namerom da ukaže na korupciju u društvu.

Krstin, vlasnik firme "Pre print" i predsednik Unije poslodavaca Vojvodine i član Predsedništva Unije poslodavaca Srbije, tokom protesta je držao transparent: "Slava je prolazna, sramota je večna".

Krstin je rekao da je rešen da "do kraja života" protestuje ispred sudova u Srbiji, zbog sudskih postupaka koji se vode protiv njega, zbog kampanje u kojoj ga nepravedno optužuju da proizvodnjom truje građane, i zbog diskriminacije na nacionalnoj osnovi, i uvreda da je "ustaša".

"Sve sudske predmete koji se vode protiv mene, čak i jedan koji je pokrenulo tužilaštvo, pokrenuli su isti ljudi, i u svima se sudi na istu temu, a to su nepostojeći otrovi u mojoj firmi", rekao je Krstin ranije agenciji Beta.

Pre-print, firma koja se bavi grafičkom delatnošću osnovana je 1996. godine u Odžacima, a 2006. godine preseljena je u Novi Sad i ima 12 radnika.

Stanko Krstin je u više puta protestovao u Novom Sadu ispred zgrade u kojoj su sudovi i tužilaštva, kao i u Beogradu, ispred zgrade Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca i Agencije za borbu protiv korupcije.

Krstin je naveo da ga je za uvredu tužila i komandirka jedne policijske stanice u Novom Sadu, kao i njen zamenik, pošto je protiv njih podneo krivičnu prijavu, da ga je za uvredu tužio i jedan sudija, koga je Krstin optužio da je oslobodio osobe koje su krivotvorile dokumentaciju o navodnim otrovima iz njegove firme.

Optužio je i pripadnike Bezbednosno-informativne agencije, kao i pojedince iz vrha republičkog tužilaštva da su pokušali da mu "prodaju zastaru" sudskog postupka za 3.500 evra.

Krstin je optužio i pokrajinske i republičke inspektore za zaštitu životne sredine da su počeli da mu stvaraju probleme kada nije prihvatio njihovu "sugestiju" da merenje aerozagađenja u njegovoj firmi izvrši jedna firma iz Zrenjanina, već je, po mnogostruko nižoj ceni, angažovao drugu firmu. Optužio je pojedine inspektore i da su od njega tražili mito.

Naveo je da su njegovi problemi i počeli 2009. godine, kada je za firmu iz Zrenjanina koju su mu preporučili da kod nje izmeri aerozagađenje, rekao da je "mafijaška".

Po njegovim rečima, iako ne postoji niti jedan dokaz da je njegova firma "Pre-print" opasna po životnu sredinu, sudovi su ga do sada osudili na kazne u iznosu od više miliona dinara zbog procesa koji se protiv njega vode po građanskim parnicama.

Dodao je da su mu od 2009. godine do danas na taj način "uništili i firmu i zdravlje" i naveo da su mu pucali i iz vatrenog oružja na kuću, ispisivali "Ustaše, napolje”, optuživali ga da truje golubove, da su ljudi iz komšiluka zbog njegove proizvodnje oboljevali od raka.

Institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti je 2015. i 2016. godine izdala mišljenje da je direktor Ekološkog pokreta iz Novog Sada Nikola Aleksić diskriminisao Stanka Krstina na nacionalnoj osnovi.

Hrvatsko nacionalno vijeće je 2015. godine tražilo od nadležnih državnih organa da zaštite Krstina od takve diskriminacije.

(Beta, 10.11.2017)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »