Stamatović: Vučić da pita zapadne kartrografe o prisajednjenju Baranje Srbiji

Beta 24.11.2017

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije (ZS) Milan Stamatović pitao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da li će za stogodišnji jubilej biti ispoštovana odluka Velike narodne skupštine u Novom Sadu o priključenju Baranje Srbiji.

Stamatović je u saopštenju ocenio da se Vučić na sastanku povodom obleževanja prisjedinjenja Vojvodine Srbije "pozerski slikao", istakavši da je njegova obaveza da postavi nekoliko važnih pitanja svojim "prijateljima kartografima" iz Brisela, Berlina i Vašingtona.

Stamatović je ukazao i da je prvo pitanje koje Vučić treba da postavi je da li će za stogodišnji jubilej, biti ispoštovana odluka Velike narodne skupštine u Novom Sadu o priključenju Baranje Srbiji.

"Kada će konačno biti realizovano istinsko ujedinjenje Srbije sa zemljama nezavisne države Srba, Hrvata i Slovenaca, nastalim na razvalinama Austrougarske", naveo je on.

Stamatović je zatražio od Vučića i ostalih  državnih predstavnika da "prestanu da obmanjuju javnost da se Srbija "ujedinila" sa takozvanom Državom Srba, Hrvata i Slovenca".

Naveo je da je istina sadržana u "Odgovoru na Adresu Narodnog vijeća SHS" u kome regent Aleksandar Karađorđević objašnjava da se "proglašava ujedinjenje Srbije sa zemljama nezavisne države Slovenaca, Hrvata i Srba, a ne sa  državom Slovenaca, Hrvata i Srba".

On je zatražio od  Vučić da  kaže "svojim zapadnim nalogodavcima da Srbija" nije otimala ili okupirala Staru Srbiju i Južnu Srbiju, odnosno današnje Makedoniju i Kosovo i Metohiju nego su te teritorij posle balkanskih ratova, dakle ponovo postale deo jedinstvene i celovite teritorije Srbije. 

(Beta, 11.24.2017)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »