Mekmaster: Zapadni Balkan i dalje visoko na listi prioriteta SAD

Beta 01.12.2017

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Herbert Rejmond  Mekmaster rekao je da Zapadni Balkan nastavlja da bude visoko na listi prioriteta SAD, saopštila je Bela kuća posle Mekmasterovog sastanka sa ministrima spoljnih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije u Vašingtonu.

Mekmaster je podvukao da aktuelna američka administracija ostaje potpuno posvećena evroatlantskim aspiracijama regiona i njegovim naporima da se integriše u Evropu, prenosi danas Glas Amerike navode iz kancelarije portparola Bele kuće.

Kako se navodi na sastanku ministara zemalja Zapadnog Balkana sa Mekmasterom sinoć u Vašingtonu razgovaralo se o tome kako SAD i zemlje Zapadnog Balkana mogu da prodube i prošire koordinisane napore da promovišu mir, prosperitet i vladavinu zakona svuda u regionu, uključujući i suprotstavljanje izazovima kao što su korupcija ili organizovani kriminal.

Mekmaster i ministri spoljnih poslova šest zemalja Zapadnog Balkana takođe su razmotrili načine da se produbi saradnja u borbi protiv terorizma i suprotstavljanju nasilnom ekstremizmu, navodi se u saopštenju.

Srpsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je sinoć da je šef srpske diplomatije Ivica Dačić koji je učestvovao na sastanku s Mekmasterom rekao da su SAD posvećene očuvanju stabilnosti i napretku svih zemalja Zapadnog Balkana.

Dačić je rekao da je na sastanku izražena spremnost za intenziviranje saradnje SAD zemalja regiona i da je on u Beloj kući rekao da Srbija i SAD treba da traže minimum zajedničkih interesa kako bi doprineli stabilnosti čitavog regiona, navodi se u saopštenju sprskog ministarstva spoljnih poslova.

(Beta, 12.01.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »