Opštine na jugu Srbije unapredile upravljanje koristeći iskustva Švajcarske

Beta 08.12.2017

Trideset četiri lokalne samouprave sa jugoistoka i jugozapada Srbije, uz podršku Vlade Švajcarske i Evropske unije (EU), popravilo je upravljanje koje je postalo ravnopravnije i transparentnije i povećalo učešće građana u lokalnim zajednicama, rečeno je danas na skupu "Dobro upravljanje na lokalnom nivou".

"Švajcarska je ubeđena da razvoj jedne zemlje u mnogome zavisi od toga kako se njome upravlja i zato pruža podršku Srbiji i njenim lokalnim samoupravama u razumevanju i primeni principa dobrog upravljanja", rekla je direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji Ursula Lojbli, a saopštio je Program Evropski PROGRES, koji je organizovao skup.

Dodala je da je Švajcarska tokom poslednjih 15 godina značajno ulagala u prenošenje svojih znanja i iskustava, ali tako da odgovaraju lokalnom kontekstu.

Opštine su, kako se navodi, formirale stručne centre za dobro upravljanje, a 27 predstavnika i predstavnica lokalnih vlasti su prošli obuku o primeni pet principa dobrog upravljanja u praksi.

Reforme lokalnog upravljanja u 13 opština, kako se ističe, uključile su unapređenje transparentnosti, planiranja, odgovornog upravljanja ljudskim resursima, kao i javnom imovinom, a 16 infrastrukturnih projekata je uspešno realizovano.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak rekao je da aktivna uloga Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i podrška koju dobija od EU i Vlade Švajcarske predstavlja ključ za reformu sistema javne uprave.

"Mi smo tokom prethodne tri godine implementacije plana za reformu upravo zahvaljujući toj podršci uspeli da sve zadatke postavljene na centralnom nivou, dovedemo do krajnjih korisnika, odnosno građana u lokalnim samoupravama", rekao je Bošnjak.

Menadžer programa Evropski PROGRES Grem Tindal istakao je da je uvođenje principa dobrog upravljanja na lokalnom nivou bio pravi pionirski poduhvat pre sedam godina kada je Vlada Švajcarske počela da podržava taj proces u lokalnim samoupravama.

"Dobro upravljanje je važan uslov i suštinski element u naporima svih društava da postignu održiv društveno-ekonomski razvoj, zasnovan na demokratiji, vladavini prava i ljudskim pravima", rekao je Tindal.

(Beta, 12.08.2017)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »