Merkel: Podržavamo Srbiju na putu ka EU, razgovarano o sporazumu sa Kosovom. ...

Beta 27.02.2018

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Berlinu da je pred Srbijom težak put u reformama, kao i teška prepreka koja se tiče rešavanja odnosa Beograda i Prištine.

Na konferenciji za novinare s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel Vučić je rekao da je Srbija spremna za kompromisno rešenje tako da i jedna i druga strana nešto izgube i dodao da Srbija ne sme da bude potpuni gubitnik.

Vučić je rekao da se nada da će uz podršku Nemačke i Merkel biti postignuto kompromisno rešenje za Kosovo.

Predsednik Srbije je rekao da se "beskrajno raduje" boljoj saradnji Srbije i Nemačke.

Vučić je rekao da je ponosan što je napravljen sporazum Srbije i Nemačke o ratnim memorijalima i na teritoriji Srbiji i Nemačke što vodi do "konačnog političkog pomirenja".

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je nakon sastanka sa Vučićem da Nemačka podržava evropsku perspektivu Srbije i ohrabruje je da nastavi započete reforme.

Merkel je ocenila da pregovori o pristupanju EU mogu biti uspešni samo ako se nastave reforme u vladavini prava, zaštiti osnovnih prava i napori vezano za pomirenje sa Kosovom.

Ona je navela da je sa Vučićem razgovarala o tome kako da se postigne pravno obavezujući sporazum sa Kosovom, ali da nije ona ta koja će propisati šta mora da se desi.

Nemačka kancelarka je navela i da je Nemačka važan trgovinski partner Srbije sa nizom direktnih investicija i više od 40.000 zaposlenih u nemačkim firmama u Srbiji.

(Beta, 02.27.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »