Bela kuća: Bez izuzetaka za poreze na čelik i aluminijum

Beta 04.03.2018

Zvaničnik Bele kuće rekao je danas da predsednik SAD Donald Tramp ne planira da izuzme bilo koju zemlju od oštrih taksi koje uvodi na uvoz čelika i aluminijuma.

Savetnik Bele kuće za trgovinu Piter Navaro rekao je za Si-En-En (CNN) da "u ovom trenutku nema isključenja bilo koje zemlje".

Trampova objava u četvrtak da će uvesti takse od 25 odnosno 10 odsto za uvoz čelika i aluminijuma uzburkala je tržišta uznemirila saveznike SAD i nagovestila mogućnost početka trgovinskog rata.

Iako su njegove reči uglavnom usmerene na Kinu takse takođe obuhvataju znatan deo uvoza iz Kanade, Meksika, Južne Koreje, Japana i Evropske unije.

Pentagon je predložio da Tramp sledi samo ciljane takse, da ne bi naljutio američke inostrane partnere. Međutim, ministar za trgovinu Vilbur Ros rekao je danas da predsednik neće krenuti tim putem.

"On govori o dosta širokom zahvatu", rekao je Ros za televiziju Ej-Bi-Si (ABC) danas i odbacio pretnje od uzvratnih mera američkih saveznika kao "dosta sitne".

Američka sindikalna udruženja i liberalne Demokrate našli su se u neuobičajenom položaju da pozdravljaju Trampov pristup dok njegova Republikanska stranka i niz poslovnih grupa upozoravaju na ozbiljne ekonomske i političke posledice ukoliko sprovede odluku o uvođenju taksi.

Retko se dešava da rasprava stvori tako širok razdor između presednika i njegove stranke, tako da skoro isključivo ima podršku svojih ideoloških protivnika, navodi agencija AP.

(Beta, 03.04.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »