Ministarka: Hrvatska za prijem Kosova u Unesko i Interpol što pre

Beta 14.03.2018

Hrvatska želi da Kosovo što pre postane član Interpola i Uneska, izjavila je danas u Prištini hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Kako je prenela je agencija Hina, Pejčinović Burić je izjavila da je Hrvatska prijatelj Kosova a, dodala je, su "prijatelji su potrebni u svim granama, posebno kada se gradi država i njen međunarodni status".

"Podržavamo Kosovo u svim multilateralnim organizacijama kojima iz poznatih razloga nije pristupilo, pre svega u Interpol i Unesko", rekla je Pejčinović Burić nakon razgovora s kosovskim kolegom Bedžetom Pacolijem u Prištini.

"Zalažemo se da Kosovo tim organizacijama pristupi što pre. Puna participacija u međunarodnim političkim forumima ojačaće Kosovo kao državu i omogućiti da preuzme sve funkcije savremene države", dodala je.

Ona je rekla i da će Hrvatska kao najmlađa članica EU i dalje lobirati za evropsku perspektivu Kosova, uključujući ukidanje viza za građane Kosova.

"Fizička ograničenja koja dolaze zbog viznog režima onemogućavaju mlade i privrednike da ostvare svoje i potencijale Kosova", dodala je Pejčinović Burić.

Hina navodi da Hrvatska podržava međunarodnu afirmaciju najmlađe evropske države koju usporava Srbija.

Agencija dodaje da je nezavisnost Kosova, proglašenu 2008. nakon rata albanskih gerilaca sa srpskim snagama, priznalo više 110 zemalja, uključujući SAD i većinu članica EU, ali da službeni Beograd nastoji da spreči ulazak svoje bivše južne pokrajine u međunarodne organizacije, uz podršku saveznica Rusije i Kine.

(Beta, 03.14.2018)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »