Svilanović: Strategija EU odlična vest za region

Beta 16.03.2018

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović izjavio je danas u Sarajevu da je strategija EU za Zapadni Balkan "odlična vest, posle relativno dugog perioda zamora proširenjem i nejasne evropske perspektive regiona".

Na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana posvećenom nedavno objavljenoj strategiji o perspektivi proširenja EU na taj region, on je rekao da taj dokument otvara nove mogućnosti i predstavlja dodatni podsticaj za region.

"Dodatni podsticaj za region predstavlja nagoveštena 2025. kao potencijalna godina pristupanja za Srbiju i Crnu Goru kao predvodnike, ali i za ostale pod uslovom da ispune kriterijume za članstvo", rekao je Svilanović.

On je naglasio da je "sada na liderima Zapadnog Balkana da preuzmu punu odgovornost i ovu istorijsku priliku pretvore u realnost, a Evropska komisija treba da dâ primer, tako što će učiniti operativnim akcioni plan Strategije".

Na sastanku je bilo reči i o sprovođenju zaključaka ovogodišnjeg samita u Trstu, saopštio je RCC i dodao da su premijeri Zapadnobalkanske šestorke u Trstu usaglasili višegodišnji akcioni plan za Regionalni ekonomski prostor za šest ekonomija Zapadnog Balkana.

RCC, kako se dodaje, već radi na delovima akcionog plana Strategije EU posebno u segmentu digitalne integracije, a pripreme ambicioznog digitalnog samita šest ekonomija Zapadnog Balkana na visokom nivou, koji zajednički organiziraju vlade iz regiona, Evropska komisija i vlada Nemačke, u poodmakloj su fazi.

Na samitu, koji se 18. i 19. aprila održava u Skoplju, biće reči o praktičnim i strateškim pitanjima, od smanjivanja cena međunarodnog rominga i integracije Zapadnog Balkana u brojne digitialne inicijative EU do reforme javne uprave kroz digitalizaciju.

"Predstoji nam naporan rad, region treba da pokaže izdržljivost i posvećenost, i što je još važnije rezultate, u ispunjavanju svog cilja. Na tom putu neće biti sam, jer će EU staviti svoje finansijske i tehničke instrumente na raspolaganje kao podršku transformaciji. Drugim rečima, red je na Zapadni Balkan", rekao je Svilanović.

Na sastanku u Sarajevu, čiji je domaćin ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak, učestvuju i ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharjeva, generalni direktor za politiku susedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije Kristijan Danijelson (Christian Danielsson), koordinator Samita Zapadnog Balkana 2018. Endru Pejdž (Andrew Page) i britanski ministar za Evropu i Amerike u Forin ofisu Alan Dankan (Duncan).

(Beta, 03.16.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »