Plenković: Vlast u Srbiji da nedvosmisleno osudi postupak Šešelja

Beta 19.04.2018

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je jutros da očekuje da vlast u Srbiji nedvosmisleno osudi incident koji je izazvao poslanik Srpske radikalne stranke i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj.

"Očekujemo od Srbije da oštro i nedvosmisleno osudi akt svog poslanika u Skupštini, koji je još jednom ponovio svoju oštru i bezobzirnu retoriku i ponašanje prema Hrvatskoj", rekao je Plenković na početku sednice Vlade.

On je naglasio i da očekuje da "nastavak dijaloga i odnosa s Republikom Srbijom budu u kontekstu njihove osude takvog ponašanja".

"Najoštrije osuđujemo incident koji je napravio osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj koji je oskrnavio hrvatsku zastavu i vređao hrvatsku delegaciju", dodao je Plenković i ponovio da Vlada podržava odluku predsednika Sabora Gordana Jandrokovića i ostalih članova hrvatske delegacije da prekinu zvaničnu posetu Srbiji.

On je rekao da će Hrvatska nastaviti da gradi odnose sa susedima, ali i da će na slične događaje reagovati odlučno da bi zaštitila dignitet državnih simbola i dostojanstva Hrvatske u celini.

Premijer je naglasio i da je otvaranje predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Beogradu jasan signal da Hrvatska želi unapređenje odnosa.

Incident u Beogradu osudio je uoči sednice Vlade i ministar branitelja Tomo Medved. On je u izjavi novinarima podsetio da je Šešelj ranije palio zastavu Hrvatske i ocenio da je on "veliki problem Srbije koji ta država mora da reši".

Medved je naglasio da su u prvim izjavama osude incidenta srpski funkcioneri taj događaj relativizovali i dodao  da je Srbija trebalo bolje da organizuje posetu.

(Beta, 04.19.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »