Članstvo u EU više podržavaju stariji nego mladi i više žene nego muškarci

Beta 09.05.2018

Više od polovine građana Srbije u načelu podržava članstvo EU, ali bi ulazak Srbije u EU konkretno, na referendumu podržalo manje od polovine građana - 49,5 odsto, rezultat je istraživanja javnog mnjenja koje su sproveli Institut za evropske poslove i istraživačka kuća Ninamedia.

Istraživanje sprovedeno od 21. do 24. marta pokazalo je takođe da članstvo u EU više podržavaju stariji nego mlađi građani, više žene i nego muškaci i više stanovnici Beograda i Vojvodine nego uže Srbije.

U istraživanju o stavovima građana prema EU, sprovedenom na uzorku od 1.201 ispitanika , odnosima Srbije i EU građani su dali ocenu 2,78 na skali od jedan do pet.

Najveći broj ispitanika odnosima Srbije i EU dao je ocenu dobar (3), a najmanji broj dao je odličnu ocenu (5).

Istraživanje je pokazalo da 62 odsto građana smatra da Srbija ima koristi od saradnje sa EU a to uverenje najrasprostranjenije je među najmlađim građanima.

U isto vreme podrška članstvu Srbije u EU najslabija je među najmlađim građanima - tek nešto više od polovine, a najjača među najstarijima - dve trećine. Razlika u podržavanju članstva u EU između ove dve kategorije stanovništa iznosi čak 13 odsto pokazalo je istraživanje.

Kada se radi o državama članicama EU, građani smatraju da su Srbiji najveći prijatelji u EU Nemačka, Grčka, Španija i Austrija, a najveći neprijatelji Hrvatska, Velika Britanija, opet Nemačka i zatim Francuska.

Najbolje odnose od susednih država, prema istraživanju, Srbija ima sa BIH i Mađarskom, a najlošije sa Hrvatskom i Albanijom.

Crna Gora je na trećem mestu i među državama sa kojima Srbija ima najbolje odnose i među onima sa kojima ima najlošije odnose, navodi se u rezultatima istraživanja.

(Beta, 05.09.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »