BBC vesti na srpskom

Кејтлин Бенет: Зашто је понела пушку на сликање за матуру

Кејтлин Бенет је отворила жестоку дебату о личној слободи, студентским протестима и привилегији белаца.

BBC News 21.05.2018  |  Ентони Зуркер - репортер

Девојка која је са јуришном пушком преко рамена отишла на дипломско фотографисање покренула је жестоку дебату о личним слободама, студентским протестима и привилегији белаца.

Кејтлин Бенет је дипломирала биологију на Кент Стејт универзитету.

Ова 22-годишњакиња је дошла на факултет са АР-10 полуаутоматском пушком на леђима и позирала за фотографије држећи матурску капу са натписом „дођи и узми&qуот;.

Бенет, која је касније објавила слику на Твитеру, је рекла да је на тај начин протестовала против политике факултета којом се студентима, професорима и запосленима забрањује ношење „смртоносног оружја&qуот; - док је „гостима&qуот; дозвољено да их поседују у дворишту школе (али не и у згради).

Она је истакла да је Кент Стејт место на коме је „четворо ненаоружаних студената убила влада&qуот; - мислећи на инцидент из 1970. године, када су се демонстранти против рата у Вијетнаму сукобили са војницима који су испалили неколико хитаца и погодили тринаесторо демонстраната и пролазника.

Њен твит је ретвитован преко 4800 пута, док га је лајковало 19000 људи, што је довело до вртлога публицитета - и позитивног и негативног.

У накнадним постовима на мрежама и интервјуима, Бенет је објаснила о чему се ради.

Самоодбрана

У објави на Фејсбуку, Бенет је рекла да ј желела да промовише „право на самоодбрану&qуот;.

Једна од првих реакција активиста за право на оружје после пуцњаве у средњој школи Паркланд у фебруару била је идеја да је најбољи начин да се спречи насиље оружјем у образовнм установама тај да се укине „зона без оружија&qуот; и да се грађанима који поштују закон дозволи ношење оружја.

Demonstrant, zagovornik prava na oružje
Гетти Имагес
Активисти за право на оружје се оштро буне против новог закона.

Бенет је рекла да је изабрала АР-10, снажнију верзију А-15 пушке која је постала контроверзна због честе употребе у масовним пуцњавама, јер јој се слаже уз белу хаљину и штикле.

„Као жена одбијам да будем жртва, а други амандман ми то омогућава&qуот;, твитовала је.

Критичари одговарају да је истина да други амандман штити право на ношење оружија, али да и то право може бити регулисано.

Аутоматско оружје, попут војних митраљеза, је већ забрањено, па је питање где повући линију.

Бенет каже да мисли да и митраљези требају бити легални.

Експлозија е-цигарете убила човека

Трамп дочекао ослобођене Американце

Привилегија белаца?

Једна од критика на њен рачун је и та да она ужива привилегију јер може слободно да носи оружје у јавности, док би припадници етничких мањина - који су већ жртве дискриминације -ризиковали насилан одговор власти.

Полицајац из Минесоте је 2016. године убио је једног Афроамериканца иако га је јасно обавестио да у колима има легално оружје и дозволу.

Бенет је одговорила да је та тврдња да она ужива у „привилегији белаца&qуот; - само зато што носи оружје без страха - &qуот;несумњив расизам&qуот;.

„Мислим да је то веома увредљиво за припаднике мањина&qуот;, рекла је у интервју за Фокс. „Не верујем да би им се нешто лоше десило.&qуот;

Додале је и то да је на факултету раније организовала скупове за промоцију права на оружје на којима је било и неколико црнаца власника оружја који су носили АР-15 пушке и да није било инцидената.

Неки су Бенетову повезали са расистичким понашањем, истакавши да је „лајковала&qуот; пост на Фејсбуку који позива на геноцид одређених &qуот;демографских група&qуот;.

Тиранија владе

Можда и најзапаљивији део објаве Кејтлин Бенет је то што је свој поступак повезала са пуцњавом у Кент Стејту 1970. године, која је изазвала масовне протесте широм САД и послужила као ратни поклич покрета против рата у Вијетнаму.

Фотографија тужне девојке која клечи над телом умирућег студента награђена је Пулицером и једна је од најзначајнијих слика ере Вијетнамског рата.

Лаура Хадсон, уредница културе на сајту Тхе Верге, питала је мајку - која је била присутна током пуцњаве у Кент Стејту - шта мисли о ставовима Бенетове.

„Да је ова девојка видела друге људе како умиру пред њом, можда не би била тако флагрантна у подршци оружју&qуот;, одговорила је она.

„Да су тог дана студенти имали оружје, то би био још већи масакр. Много више људи би погинуло на обе стране. А када неко умре пред вама, искрвари на смрт, то вас заувек промени.&qуот;

Коментари Бенетове осликавају веома популарно веровање међу заговорницима права на оружје да сврха Другог амандмана није да обезбеди право на самоодбрану, већ да послужи као бедем заштите од тираније владе.

Верују да су творци америчког устава скројили амандман како би наоружаним грађанима дозволили да узврате ако им федерална влада нарушава права.

Управо то је мотивација модерним ултра-десничарским милицијама и покретима за преживаљавање - што је посебно послужило неким од произвођача оружја за рекламу и промоцију производа.

Бенетова је рекла да јој је због публицитета на Твитеру понуђен посао у продавници пиштоља у Охају, али наглашава да ће наставити да заговара права на оружје у Кент Стејту али и на другим местима.

(ББЦ Невс, 05.21.2018)

BBC News

Повезане вести »

Забава, најновије вести »