BBC vesti na srpskom

Novi gradonačelnik prestonice, velika obećanja

Tri meseca od beogradskih izbora u martu glavni grad Srbije dobio je novog gradonačelnika, doktora Zorana Radojičića

BBC News 07.06.2018  |  Stefan Veselinović - BBC novin
Gradonačelnik Zoran Radojičić (desno) i zamenik Goran Vesić (levo) na sednici Skupštine grada, 7. jun 2018.
Fonet
Gradonačelnik Zoran Radojičić (desno) i zamenik Goran Vesić (levo)

Glasovima 63 odbornika Skupštine grada Beograda za novog gradonačelnika izabran je doktor Zoran Radojičić, a za njegovog zamenika predložen je dosadašnji gradski menadžer Goran Vesić.

Na sednici beogradskog odbora SNS-a 4. juna ove godine jednoglasno je odlučeno da Radojčić bude kandidat za gradonačelnika i na tom mestu zameni Sinišu Malog, aktuelnog ministra finansija.

Debi na političkoj sceni Srbije dosadašnji direktor Dečje klinike u Tiršovoj počinje na poziciji za koju se neretko kaže da je treća najvažnija u zemlji.

Radojičić je u obraćanju nakon izbora istakao da će dati sve od sebe da Beograd bude grad u kojem će svi građani da osećaju poboljšanje života.

"Pred nama je težak zadatak, da dostignemo ciljeve obećane u kampanji", rekao je Radojičić dodavši je uzbuđen zato što je izabran za gradonačelnika Beograda.

„Ovo je izuzetna čast. Čoveku se dese neke stvari koje ne planira... Izuzetno sam zadovoljan i srećan", rekao je on.

Radojčić je naveo ono što jeste isplanirao tokom mandata na mestu gradonačelnika Beograda. Najavio je i ulaganje u zdravstvo, obrazovanje, infrastrukturu, zapošljavanje, kao i podršku ugroženim i marginalizovanim grupama.

Cilj je i nastavak velikih investicija i projekata kao i razvoj glavnog grada koje su započeli njegovi prethodnici.

"U prvih 100 dana počinjemo uređenje Trga Republike, Karađorđeve ulice. Do kraja godine Beograd će dobiti novi bulevar, kod Beograda na vodi. Tu je i uređenje trga ispred Železničke stanice, koja će biti pretvorena u muzej", rekao je Radojičić.

Poslednji stanari srušene Savamale

Novi ministar, stare afere

Radojičić je rekao da su među najaznačajnijim projektima u Beogradu izgradnja metroa, završetak pasarele koja spaja Kalemegdan i priobalje, kao i početak izgradnje gondole.

Gradonačelnik, njegov zamenik i članovi Gradskog veća posle sednice Skupštine grada
Fonet
Gradonačelnik, njegov zamenik i članovi Gradskog veća

Kritike opozicije

Široj javnost Radojičić je do sada bio poznat kao generalni direktor Dečije klinike u Beogradu od 2013. godine, i profesor Medicinskog fakulteta, gde predaje dečiju hirurgiju i urologiju. Još uvek nije poznato da li će zadržati neki od ovih poslova.

Opozicioni odbornici nisu imali primedbe na biografiju novog gradonačelnika, niti njegovu medicinsku stručnost. Ono što jesu kritikovali je političko neiskustvo i nepoznavanje sistema upravljanja grada.

Novoizabrani gradonačelnik je kritike prihvatio, odgovorivši da „brzo uči", istakavši da je on čovek kompromisa, te da smatra da da ima prostora da svi zajedno nađu zajedničke interese.

Odbornik Saveza za Srbiju Nikola Jovanović izjavio je da mu je jasno zašto je Zoran Radojičić potreban vladajućoj većini u Skupštini grada Beograda, kao kandidat za gradonačelnika, ali da mu nije jasno zašto su oni njemu potrebni.

"Gospodine Radojičiću, zašto pristajete da budete smokvin list za kontinuitet vlasti onih koji su bili u sukobu interesa i zašto pristajete da dajete kredibilitet ekipi za koju je Aleksandar Vučić etiketirao kao kompletne idiote", upitao je Jovanović, aludirajući na kontroverzno rušenje u Savamali tokom mandata prethodnih gradskih vlasti.

Niš: Gde letimo i koliko to košta

Kako je Beograd postao trkački grad

Radojčić je na martovskim izborima za Skupštinu grada Beograda bio nosilac liste SNS „Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd", kao vanstranačka ličnost.

Tada je rekao: „Dobio sam poziv koji se ne odbija, od čoveka koji drži reč i kome može da se veruje, a ja u sebi imam potrebu, pomalo idealistično, da se nešto uradi za sve zajedno i da pomerimo neke granice".

Ko je novi gradonačelnik Beograda

Radojčić je diplomirao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1989. godine, a na istom fakultetu magistrirao devet godina kasnije i doktorirao 2006. Član je Evropskog udruženja za pedijatrijsku urologiju, Evropskog udruženja dečje hirurgije, Nadzornog odbora Budžetskog fonda za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koja se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji. Koordinator je Ministarstva zdravlja za pedijatriju i dečju hirurgiju, piše Istinomer.

Skoro pa besprekornu biografiju umrljalo je ovogodišnje otkriće Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK). Prema pisanju KRIK-a, kada je postao prvi na listi SNS Radojčić je podneo i zahtev za legalizaciju kuće koju je bespravno sagradio na Zlatiboru. Takođe, navodi KRIK, kada su njihovi novinari otrkili da se podaci o imovini i zemlji ne nalaze u njegovom imovinskom kartonu, Agencija za borbu protiv korupcije dodala ih je preko noći.

(BBC News, 06.07.2018)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »