Proizvođači automobila u SAD i inostranstvu protiv Trampovih taksi

Beta 29.06.2018

Strani i američki proizvođači automobila kao i obožavatelji klasičnih vozila kriitikovali su nameru predsednika SAD Donalda Trampa da eventualno uvede takse na uvozne automobile, kamione i auto delove. 

Američka Nacionalna asocijacija proizvođača navela je u dopisu američkom Ministarstvu trgovine da bi uvođenje taksi "stavilo američki proizvodni sektor u nepovoljan položaj u svetu, da bi podrivalo rast i otvaranje radnih mesta širom SAD".

Kompanija Tojota u Severnoj Americi navela je da bi uvođenje taksi imalo negativne posledice na sve proizvođače, da bi podigle cene uvoznih vozila kao i vozila proizvedenih u SAD koja se oslanjaju na uvozne delove, kao što je Tojotin "kamri" koji se proizvodi u Kentakiju.

Dženeral motors (General Motors- GM) je takođe upozorio danas da bi zbog uvođenja taksi mogli da budu primorani da ukinu radna mesta i povećaju cenu svojih vozila.

"Podizanje carinskih taksi moglo bi da smanji veličinu Dženeral motorsa, da smanji u zemlji i inostranstvu prisustvo ove američke kompanije i rizikuje da smanji broj radnih mesta umesto da ih poveća", navela je kompanija u saopštenju upućenom Ministarstvu trgovine.

Dženeral motors, najveći američki proizvođač automobila, podsetio je da zapošljava oko 110.000 ljudi. Kompanija je navela da bi uvođenje trgovinskih barijera moglo da poveća troškove firme, da je učini manje konkurentnom i takva politika može da stvori trgovinsko okruženje u kome bi mogli da budu predmet uzvratnih mera s drugih tržišta.

Danas je poslednji dan za davanje javnih mišljenja oko Trampovog poziva da Ministarstvo trgovine istraži da li uvoz automobila predstavlja dovoljno veliku pretnju za nacionalnu bezbednost SAD da bi se opravdalo uvođenje taksi.

Ministarstvo trgovine treba da pripremi izveštaj i da preporuke Beloj kući.

(Beta, 06.29.2018)

Donald Tramp »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »