BBC vesti na srpskom

Diplomatski, ekonomski, energetski i sportski dueli Hrvatske i Rusije

Hrvatska i Rusija igraju meč četvrtfinala fudbalskog Svetskog prvenstva, ali su odnosi Zagreba i Moskve zanimljivi na mnogo više polja, ne samo na fudbalskom.

BBC News 06.07.2018  |  Aleksandar Miladinović - BBC n
Kolinda i Putin, Soči, 18. oktobar 2017. godine
Getty Images
Prošle godine, Vladimir Putin srdačno je dočekao hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović baš u Sočiju gde će se igrati utakmica dve reprezentacije

Četvrtfinale Svetskog prvenstva odlučuje ko će do medalje, a ko će zastati na poslednjem koraku - zbog toga je duel Hrvatske i Rusije podjednako važan za obe reprezentacije.

Za Hrvatsku, ovo je prilika da ponovi ili nadmaši uspeh sa Svetskog prvenstva 1998. godine kada su „kockasti" zauzeli treće mesto.

U polufinalu su tada, simbolično, izgubili baš od domaćina Francuske.

Rusija je poslednji put u četvrtfinalu bila pre 48 godina, a jedini put je dalje stigla daleke 1966. godine - do četvrtog mesta.

Rusi nikad nisu pobedili Hrvate na fudbalskom terenu - posle dva remija 0:0 2006. i 2007 godine, Hrvatska je 2015. godine slavila u prijateljskom meču sa 3:1 i to na ruskoj teritoriji, u Rostovu.

Ipak, fudbal je samo jedna u nizu oblasti gde su se Moskva i Zagreb našli u istoj priči.

Diplomatski meč

Diplomatski Zagreb sebi je priredio neobičan luksuz - u važnoj prestonici kao što je Moskva, Hrvatska nije imala ambasadora od 2015. do 2017. godine.

Tek dve godine od preuzimanja vlasti, vlada Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na to mesto šalje Tončija Staničića, diplomatu sa ambasadorskim iskustvom i iz Beograda.

U martu prošle godine, prekinuta je još jedna neugodna tradicija - posle 11 godina, Davor Ivo Štir bio je prvi hrvatski šef diplomatije koji je posetio Moskvu.

Ipak, mnogo toga se promenilo u oktobru prošle godine, uprkos činjenici da je Hrvatska nametnula Rusiji paket sankcija identičan drugim članicama Evropske unije.

Vladimir Putin primio je tada u Sočiju hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović, u susretu koji je obilovao pozitivnim emocijama - posebno kod Grabar-Kitarović.

Pokušaj izgradnje posebnog odnosa prema Putinu hrvatska predsednica nastavila je čestitajući prva među liderima sa Zapada Putinu pobedu na poslednjim predsedničkim izborima.

Baš u Sočiju igraće se i fudbalski meč dve reprezentacije, ali se Putin na njemu neće pojaviti već će hrvatska predsednica biti usamljena u loži.

Ekonomski meč

Hrvatski ekonomski ponos „Agrokor" svega nekoliko dana pre utakmice četvrtfinala Svetskog prvenstva postao je - ruski.

Poverioci ove kompanije nagodili su se da ruske Sberbanka i VTB Banka preuzmu gotovo 47 odsto vlasništva u posrnulom gigantu.

Simbolično, preuzimanje se odigralo u sportskoj hali.

Zbog velikog broja poverilaca, glasanje je organizovano u zagrebačkoj hali „Dražen Petrović", na parketu gde su košarkaši Cibone odigrali brojne duele protiv ruskih timova.

Zagreb, 4. jul 2018. godine
Getty Images
Sportska hala „Dražen Petrović" pretvorena je u poprište finalnog raspleta afere „Agrokor"

„U nagodbu je ugrađeno da ruske banke nikakvim ugovorima ne mogu doći do 50 odsto vlasništva Agrokora, a postoji i formalna prepreka jer Evropska unija ima sankcije prema Rusiji", pokušao je u intervjuu za Novu TV da umiri javnost poverenik hrvatske vlade za Agrokor Fabris Peruško.

Ipak, svima je jasno da su Rusi sa 47 odsto daleko najmoćniji pojedinačni činilac koji će određivati budućnost kompanije.

Šta stoji iza fudbalskog uspeha Hrvatske

Diplomatija na Balkanu: Rešenja koja se čekaju

Energetski meč

Iako je sve više Rusa u turističkoj poseti na hrvatskom primorju, ostrvo Krk Moskvi je zanimljivo iz drugog razloga.

Projekat izgradnje terminala za tečni naftni gas na ovom ostrvu postao je sada već višedecenijski proces.

Ideja da jugoistočna Evropa, ali i Evropska unija, preko ovog terminala može da dobije gas koji nije ruski, ne dopada se Moskvi - često o tome pišu hrvatski mediji.

Koliko je važno bar delimično oslobađanje Evrope od potpune zavisnosti od ruskog gasa govori i činjenica da se ovim pitanjem bavio i američki predsednik Donald Tramp tokom jednog kraćeg susreta sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Krk, 28. jun 2017.
Getty Images
Ostrvo Krk već je mesto skladištenja nafte hrvatske kompanije Janaf

Sportski meč

Nije prošlo ni godinu dana od poslednjeg velikog meča Hrvatske i Rusije - ali na košarkaškom terenu.

Na Evropskom prvenstvu u Turskoj 2017. godine, Rusi su u osmini finala ubedljivo savladali Hrvate sa 101:78.

Hrvatski mediji taj meč proglašavali su za „utakmicu generacije" svog tima, pa je ubedljiv poraz time još više zaboleo.

Istanbuk, 10. septembar 2017.
Getty Images
Hrvatskom selektoru Aleksandru Petroviću trebalo je mnogo više nego što pokazuje da bi njegov tim savladao Rusiju

Očekivanja javnosti i sada su ogromna - analize igre ruske reprezentacije i aduta hrvatskog nacionalnog tima dominiraju medijima, štampana izdanja dele postere reprezentacije kao posebne nagrade.

Zato će i emocije - bilo pozitivne ili negativne, biti snažne.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 07.06.2018)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Najnovije vesti »