BBC vesti na srpskom

Mekinro za BBC na srpskom: Novak ponovo ima taj žar u očima

Novak Đoković je među glavnim kandidatima za osvajanje US Opena, kaže u intervjuu za BBC na srpskom čuveni Džon Mekinro.

BBC News 24.08.2018  |  Slobodan Maričić - BBC novinar
Džon Mekinro
Getty Images
Mekinro navodi da je na Vimbldonu kod Novaka video „žar u očima"

Poslednji Grend slem sezone počinje u ponedeljak i ulog je veliki - mesto najboljeg na svetu.

Đoković u Njujork stiže nakon osvajanja Vimbldona i Sinsinatija, poslednjeg turnira iz Masters serije koji mu je nedostajao, čime je postao prvi igrač u istoriji sa „Zlatnim mastersom".

Trenutno je šesti na ATP listi, ali ponovo uz sebe ima samopouzdanje.

Mekinro ističe da je Novak uz Federera i Nadala jedan od glavnih favorita za titulu u Njujorku.

„On je jedan od najboljih igrača ikada i sada se u potpunosti vratio. Naravno da može da pobedi.

„Videćemo šta će biti, ali kako sada deluje ima šanse da opet bude onaj stari i ne samo da osvoji ne samo jedan, već nekoliko Grend slemova", navodi Mekinro u telefonskom razgovoru.

"Ubilački instinkt"

Sedmostruki Grend slem šampion navodi da „Novak ponovo ima onaj žar u očima".

„To sam ponovo video na Vimbldonu i ako tako ostane verujem da će osvojiti još velikih turnira.

„Kada se bavite sportom, a hoćete da budete na najvišem nivou, morate da imate taj ubilački instinkt. Treba imati taj žar u očima i želju za borbom do samog kraja", kaže Mekinro, koji je sada komentator na televiziji Eurosport.

Đoković do kraja sezone ne brani ništa, a sa turnirima u Parizu, Šangaju i Londonu u igri je velikih 5.500 bodova.

Đoković, Mekinro i Rod Lejver u Njujorku pred novi US Open
Getty Images
Đoković, Mekinro i Rod Lejver u Njujorku pred novi US Open

Igra dobro, povreda je u dalekoj prošlosti, mnogi ga vide kao velikog favorita, a tu i tamo se može čuti da bi mogao da napadne i prvo mesto.

„Biće odličan završetak godine ako Nadal i Federer nastave ono što su radili u proteklih godinu i po dana, a sada se i Novak vratio... Biće uzbudljivo, videćemo ko će biti prvi", navodi Mekinro.

„Biće novih velikana posle njih"

Dueli Novaka, Nadala i Federera odmah postanu deo rubrike „klasici tenisa".

Međutim, sva trojica su odavno ušla u četvrtu deceniju života i već nekoliko godina se među ljubiteljima tenisa priča o tome ko bi od mlađih igrača mogao da ih nasledi.

„Ti momci su tenis podigli na novi nivo - pričamo o igračima koji su među najboljima u istoriji, biće teško nadmašiti ih u narednih pet godina.

Da, Novak se vratio!

Više nije bitno šta Novak jede

Zašto Federer nema lek za Đokovića

„Međutim, nismo očekivali ni da neko tako brzo sruši Samprasov rekord. Sport treba da napreduje, verujem da ćemo za 10, 15 godina gledati nekog igrača i reći 'o moj bože, ovaj tip je neverovatan', kao i da ćemo moći da pričamo o njemu na isti način kao o Federeru, Nadalu ili Đokoviću.

„To sada deluje nemoguće, ali neko će se već pojaviti", smatra Mekinro.

Mekinro ističe da i on i svi ljubitelji tenisa čekaju da vide ko bi od mlađih igrača mogao da se uključi u borbu za trofeje.

„Zverev ima najviše potencijala, pokazao je dosta na kraćim mečevima na Mastersima, ali ne i na velikim turnirima. Treba emotivno i fizički prevazići tu prepreku... Uprkos svim problemima koje ime, on mi se čini kao neko ko bi, u zavisnosti od žreba, najverovatnije mogao da se probije".

Novak Đoković
Getty Images
„Biće novih igrača velikih kao Đoković, Nadal i Federer", kaže Mekinro

Na pitanje da li bi u budućnosti mogao ponovo da dođe period kada će Nadal, Federer i Đoković u isto vreme biti u najboljoj formi i, kao nekada, imati nove epske duele, Mekinro kaže:

„Svi se nadamo, to bilo baš lepo. Rodžer je odlično igrao na Vimbldonu, imao je meč loptu protiv Andersona za polufinale i izgubio je, ali je igrao odlično".

„Nadal takođe, kao i Novak, igrali su jedan od najboljih mečeva na tom turniru.

„Iz mnogo razloga treba očekivati da sva trojica odlično igraju na US Openu. Trebalo bi da bude uzbudljivo i nadam se da će biti njihovih međusobnih borbi", navodi Mekinro.

„Velika rivalstva te čine boljim"

Do jednog od tih duela moglo da dođe već u četvrtfinalu u kojem bi mogli da se sastanu Đoković i Federer.

Đoković je sa 13 Grend slem titula i dalje iza Nadala (17) i Federera (20), ali protiv i jednog i drugog velikana ima bolji međusobni skor.

Zanimljivo je da je svako od njih ove godine osvojio jedan veliki turnir: Melburn - Federer, Rolan Garos - Nadal, Vimbldon - Đoković.

„Velika rivalstva te čine boljim, više želiš pobedu zbog njih. Najveće uzbuđenje je kada imate velikog rivala u sportu, to vas čini boljim", ističe Mekinro, koji je četiri puta slavio u Njujorku i tri puta na Vimbldonu.

Đoković je u Njujorku postavljen za šestog nosioca - prvi je branilac titule Rafael Nadal, drugi je Federer, nakon čega idu Huan Martin del Potro, Zverev i Anderson.

Nadal i Federer
Getty Images
Federer je ove godine osvojio Melburn, dok je Nadal bio najbolji na Rolan Garosu

Šta je sa satom?

Govoreći o novim pravilima i satu koji od nedavno odbrojava koliko teniseri imaju vremena da serviraju, Mekinro navodi da je to pitanje trenutka od kojeg sat meri:

„To automatski znači da je sve do procene sudije, ali sve to može da bude i dobro za igrače".

„Lično, dakle gledam iz pozicije navijača, ne igrača, deluje da bi moglo da odvraća pažnju, ali shvatam da imamo potrebu i da ubrzamo mečeve", ističe Mekinro.

Setimo se da je Đoković u finalu Sinsinatija dobio opomenu jer je prekoračio to vreme, a nije bilo baš najjasnije od kog trenutka je sat počeo da meri.

Ipak, Mekinro navodi da tehnologija u sportu može da bude i dobra stvar.

„Lepo je kad igrač zna da ima priliku da ispravi pogrešnu odluku, ukoliko do nje dođe. To je važna stvar, opuštajuća je za igrače.

„Da su takve stvari postojale kad sam ja igrao, sigurno bih više energije potrošio na tenis, umesto na vikanje na sudiju i zvaničnike", ističe Mekinro, koji je tokom karijere bio poznat po burnim raspravama na terenu.

Šta će Serena uraditi?

Kada je reč o ženskoj konkurenciji, na poslednjih sedam Grend slemova bilo je sedam različitih pobednica.

Među njima je bilo i teniserki koje su iznenadile i osvojile prvi turnir.

Mekinro navodi da bi bio iznenađen da ponovo probije „neko nepoznat".

„Mislim da će ovaj put turnir osvojiti neko veće ime, ali ima još kandidatkinja. Opet, sve zavisi od žreba, pitanje je kako će se i Serena pokazati... Ona se uvek istakne na velikim turnirima i teško je ne računati je, ali pretrpela je težak poraz na Vimbldonu".

Džon Mekinro
Getty Images
„Da je u moje vreme bilo današnje tehnologije manje bih vremena potrošio na vikanje na sudiju", kaže Mekinro.

„Moja prednost - mogao sam da spavam kod kuće"

Na pitanje na kojem Grend slemu je najteže igrati, on kaže:

„Svaki turnir je teško osvojiti, sve zavisi od stila igre. U Njujorku i u Australiji može da bude mnogo vruće, pa samim tim i fizički veoma teško. Onda imate Francusku gde ako može da bude problem ako igrate agresivno, pa trava na kojoj ne igrate toliko tokom godine... Meni je lično najteži bio Pariz".

Mekinro je u intervjuu naveo i da ima mnogo lepih sećanja na US Open.

„Odrastao sam na 15 minuta od tih terena, san mi je bio da igram tamo i taj turnir mi je godinama značio mnogo. 'Artur Eš', najveći stadion na svetu, energija koju ne dobijate na ostalim turnirima... Možda sam pristrasan, ali to je najbolji grad na svetu.

„Teniserima treba dosta da se naviknu na buku i sve ostalo. Ja sam tokom turnira mogao da spavam kod kuće, pa mi je to bila prednost".


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 08.24.2018)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »