Večeras vanredna sednica Skupštine Kosova po zahtevu opozicionih stranaka

Beta 05.09.2018

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji najavio je vanrednu sednicu po zahtevu Demokratskog saveza Kosova i opozicionih stranaka za večeras u 19.30 časova.

Veselji je zaključio vanrednu sednicu sazvanu na zahtev Vlade o formiranju pregovaračke ekipe Kosova, jer danas nije obezbeđen kvorum za njeno održavanje, s obzirom da poslanici Srpske liste nisu došli na sednicu niti su izrazili spremnost da glasaju za sastav pregovaračkog tima.

Na zahtev opozicionih stranaka, Predsedništvo Skupštine Kosova zakazalo je u ponedeljak vanrednu sednicu parlamenta na kojoj bi trebalo da se raspravlja o rezoluciji kojom se predsedniku Kosova Hašimu Tačiju zabranjuje da u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine razgovara o podeli ili redefinisanju granica.

Kako je najavljeno, sednici neće prisustvovati poslanici Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova, dok su poslanici Socijaldemokratske inicijative Kosova najavili učešće na sednici, čime bi se obezbedio kvorum za njeno održavanje.

Nije počela sednica Skupštine Kosova, poslanici napuštaju plenarnu salu

Sednica Skupštine Kosova koja je juče počela i odlagana nekoliko puta nije nastavljena ni danas u 16 časova kako je to bilo najavljeno.

Na dnevnom redu je izbor pregovaračke ekipe Kosova za finalni deo dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Sve poslaničke grupe partija na vlasti podržale su tokom diskusije predlog Vlade Kosova za sastav takozvane "Ekipe jedinstva", ali je sednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

Poslanici juče nisu nastavili rad, već je rasprava odložena za danas u 14 časova. Posle toga je odložena za 16 časova, ali do sada nije počela, iako je od tog vremena prošlo više od sat vremena.

Jučerašnjoj sednici Skupštine Kosova nisu prisustvovali poslanici opozicionih stranaka, sem Teute Rugova iz Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Članovi takozvane "Ekipe jedinstva" su zamenik premijera Fatmir Ljimaj, koji je rukovodilac tima, zamenik premijera i zamenik šefa pregovaračke ekipe Enver Hodžaj, ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli, zamenik premijera Dardan Gaši, ministar javne uprave Mahir Jagdžilar i šef kabineta premijera Avni Arifi.

(Beta, 09.05.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »