Haradinaj: Opozicija i Srpska lista onemogućavaju formiranje pregovaračke ekipe Kosova

Beta 05.09.2018

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je danas izjavio da opozicija i Srpska lista onemogućavaju formiranje pregovaračke ekipe Kosova i nastavak juče započete sednice Skupštine Kosova.Haradinaj je za prištinsku televiziju T7 kazao da za sada nemaju dovoljan broj glasova za izglasavanje sastava pregovaračke ekipe Kosova i da to "onemogućavaju opozicione stranke i Srpska lista".

Sednica Skupštine Kosova koja je juče počela i odlagana nekoliko puta nije nastavljena ni danas u 16 časova kako je to bilo najavljeno.

Na dnevnom redu je izbor pregovaračke ekipe Kosova za finalni deo dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Sve poslaničke grupe partija na vlasti podržale su tokom diskusije predlog Vlade Kosova za sastav takozvane Ekipe jedinstva, ali je sednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

Poslanici juče nisu nastavili rad, već je rasprava odložena za danas u 14 časova. Posle toga je odložena za 16 časova, ali do sada nije počela, iako je od tog vremena prošlo više od dva sata vremena.

Jučerašnjoj sednici Skupštine Kosova nisu prisustvovali poslanici opozicionih stranaka, sem Teute Rugova iz Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Članovi takozvane "Ekipe jedinstva" su zamenik premijera Fatmir Ljimaj, koji je rukovodilac tima, zamenik premijera i zamenik šefa pregovaračke ekipe Enver Hodžaj, ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli, zamenik premijera Dardan Gaši, ministar javne uprave Mahir Jagdžilar i šef kabineta premijera Avni Arifi.

Ovlašćenja predsednika Kosova jasna, granice nisu u Tačijevoj nadležnosti

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da su ovlašćenja predsednika Kosova jasna i da teritorija i granica Kosova nisu u njegovoj nadležnosti.

"Predsednik Kosova (Hašim Tači) predstavlja zemlju, teritorije i granice nisu u nadležnosti predsednika. To je deo suvereniteta i integriteta Kosova i to je Ustavna kategorija. Kod nas se Ustav poštuje", rekao je Haradinaj za televiziju Prva, govoreći na srpskom.

Upitan da li postoji mogućnost da Kosovo prihvati razgraničenje, onako kako ga vidi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Haradinaj je rekao "ne".

"To je veoma pogrešan pravac da se priča o tome. Već smo prošli kroz to 1990-ih. Imamo ove granice i možda i nismo svi zadovoljni tim granicama, ali ako ni ovo ne poštujemo, šta će biti onda", rekao je Haradinaj.

(Beta, 09.05.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »