Predsednik Austrije na potpisivanju ugovora o dualnom obrazovanju đaka zemunske škole

Beta 15.10.2018

Dualno obrazovanje će ove godine započeti trideset učenika Saobraćajno-tehničke škole u Zemunu, kroz rad u sedam austrijskih kompanija u Srbiji da bi se pripremili za rad u svojstvu"saobraćajnog tehničara logistike".

Predsednik Privredne komore (PKS) Marko Čadež je danas najavio da će potpisivanju ugovora o dualnom obrazovanju đaka te zemunske škole, u četvrtak, 18. oktobra, prisustvovati i predsednik Austrije Aleksandar van der Belen.

Pilot-projekat dualnog obrazovanja koji se nekoliko godina sprovodi u Srbiji će, po rečima Čadeža, sledeće godine prerasti u sveobuhvatni sistem.

"Austrijske kompanije su uglavnom zainteresovane sa profile tehničara i trgovca, a nemačke za proizvodna, mašinska zanimanja", rekao je Čadež novinarima i dodao da je dualni sistem u Srbiji kombinacija austrijskog i nemačkog sistema.

PKS će biti spona škola i kompanija, sa zadatkom da utvrđuje potrebe privrede za određenim "obrazovnim profilima", obezbedi licence za instruktore obuke i vodi registar obučenih profesora.

"Od 2013. godine kada je počelo da se uvodi dualno obrazovanje u pojedine škole u Srbiji, školovanje po tom sistemu je završilo 400 učenika za tri zanimanja, a praksa je sprovedena u 40 kompanija. Od 2017. godine u tom sistemu je 4.500 učenika iz 80 škola koji se obrazuju za preko 50 zanimanja u 600 kompanija", rekao je Čadež.

Dodao je da 85 odsto dece koja zvrše školovanje po dualnom sistemu ostane u kompanijama da radi.

Cilj PKS je, prema njegovim rečima, da pre svega pomogne malim i srednjim preduzećima koja čine 80 odsto privrede Srbije, da obezbede neophodan kadar.

Čadež je rekao da će ovih dana predložiti premijerki Ani Brnabić da se za kompanije koje učestvuju u dualnom sistemu obrazovanja, omoguće neke vrste poreskih olakšica ili subvencija kako bi lakše podnele trošak obuke đaka.

Kompanije, prema podacima PKS, za četvorogodišnje školovanje učenika izdvoje oko 220.000 dinara, a za trogodišnje oko 150.000 dinara.

"Predložićemo neku vrstu subvencije ili poreske olakšice za kompanije koje se uključe u dualno obrazovanje, možda da država iz budeta sufinansira 50 odsto troškova kompanija", rekao je Čadež.

Rekao je da će Srbija kroz dualno obrazovanje brzo preuzimati "inovativne profile", te će ove godine, istovremeno kada i Austrija, uvesti zanimanje "trgovac za elektronsku trgovinu".

Dualni sistem obrazovanja će se, kao primer dobre prakse iz Srbije, širiti, kako je rekao, na ceo Zapadni Balkan.

Direktorka Sektora edukacije u PKS, Mirjana Kovačević je rekla da je Austrija veoma zadovoljna rezultatima dualnog obrazovanja u Srbiji.

Interesovanje za takvo obrazovanje je, po njenim rečima, pođednako kod domaćih i stranih kompanija, iako su se na početku strani investitori više angažovali za pripremu neophodnog kadra.

(Beta, 10.15.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »