Miloš Jovanović (DSS) osudio zabranu ulaska srpskim intelektualcima u Crnu Goru

Beta 01.11.2018

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović osudio je danas rešenje Uprave policije Crne Gore kojim je zabranjen ulazak u tu zemlju književniku Matiji Bećkoviću, političaru i pravniku Dejanu Miroviću, istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, pod obrazloženjem da ugrožavaju nacionalnu sigurnost Crne Gore.

Oni su najavljeni kao učesnici proslava stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom 1. decembra u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Kao glavni razlog zabrane navode se njihove izjave koje su, po proceni crnogorskih bezbednosnih službi, opasnost po sigurnost države.

Jovanović je u saopštenju ocenio da je "tragikomična sudbina zemlje koja intelektualcima i velikim pesnicima poput Bećkovića zabranjuje ulazak".

"Ovakav apsurdan čin režima Mila Đukanovića govori međutim najviše o krhkosti i neutemeljenosti novog i veštačkog identiteta koji se Crnoj Gori želi nametnuti unazad, bezmalo dve decenije", naveo je Jovanović u saopštenju.

Po njegovim rečima "navedeni identitet, koji je zasnovan na negiranju sopstvene istorije, jezika i pisma, a samim tim na antisrpstvu trajati onoliko koliko bude trajao i režim Mila Đukanovića".

(Beta, 01.11.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »