BBC vesti na srpskom

Ko sa kim zbog politike ne može da igra fudbal

Pred žreb za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, UEFA najpre odredila gde su politički problemi jači od fudbalske igre.

BBC News 02.12.2018  |  Aleksandar Miladinović - BBC n
Priština, 17. avgust 2017.
ARMEND NIMANI/AFP/Getty Images
Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin bio je važan gost pokojnog predsednika FS Kosova Fadilja Vokrija, čije ime sada nosi renovirani stadion u Prištini

Reprezentacije Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova spaja još nešto, sem uspešne jeseni u novom takmičenju Ligi nacija - deo su liste politički problematičnih reprezentacija UEFA.

Evropska fudbalska federacija definisala je pet politički osetljivih odnosa među zemljama zbog kojih te reprezentacije ne mogu biti spojene žrebom za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine

„Mogu postojati politički ili bezbednosni razlozi koji onemogućavaju da timovi igraju jedni protiv drugih zbog čega su razdvojeni na žrebovima jer želimo da mečevi mogu biti odigrani i da se pobednici određuju na terenu", kažu u UEFA-i za BBC na srpskom.

Činjenica da je i srpska reprezentacija među onima o čijem se žrebu posebno vodi računa nije iznenadila Fudbalski savez Srbije (FSS).

„UEFA uvek vodi računa da isključi mogućnost da se sastanu u istoj grupi zemlje gde postoje političke tenzije.

To ni do sada nije bilo moguće", kaže za BBC na srpskom generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović.

Ipak, ono što je moguće je da se sporni susreti dogode u kasnijim fazama takmičenja - kada žreb ne igra ulogu, već rezultati.

„Ukoliko bi se desio takav slučaj, analizirali bismo mogućnosti kako bi mečevi mogli da budu odigrani - na primer, igranje na neutralnom terenu, igranje utakmica sa ili bez navijača", pojašnjavaju u UEFA-i.

BBC na srpskom donosi razloge zbog kojih je pet fudbalska susreta u ovom trenutku - teško moguće.

Srbija - Kosovo

Iako je Srbija tvrdila da je UEFA prekršila svoj Statut prijemom Kosova u punopravno članstvo, Evropska fudbalska federacija takvu odluku donela je 3. maja 2016. godine, nakon čega je Kosovo postalo članica i Svetske fudbalske federacije (FIFA).

Za razliku od glasanja za prijem u neke druge institucije, Kosovu je za ulazak u UEFA bila potrebna prosta većina - 28 saveza je glasalo „za", 24 saveza „protiv", dok su dva bila uzdržana.

UEFA se od tada trudi da razdvoji klubove i reprezentacije ove dve fudbalske federacije.

Srbija ne priznaje samostalnost Kosova, a deo klubova sa teritorije Kosova gde žive Srbi takmiči se u ligama pod okriljem FSS.

Kosovska Mitrovica, 27. mart 2018.
Getty Images
Renovirani stadion u južnom delu Kosovske Mitrovice nosi ime komandanta OVK Adema Jašarija

UEFA je na ovaj način želela da izbegne i probleme do kojih je dolazilo u drugim sportovima.

Kada je ženska juniorska rukometna reprezentacija Kosova trebalo da igra protiv Srbije na turniru u Kragujevcu, odlučeno je najpre da se meč igra bez nacionalnih obeležja, potom da bude prebačen u Beograd, da bi konačno na kraju bio - otkazan.

Policija otkazala meč Srbije sa Kosovom

Albanac na srpskim terenima

Slavlje sa 'dvoglavim orlom' isprovociralo Srbiju

Kosovo - Bosna i Hercegovina

Jedini preostali vizni režim na Balkanu važi za Kosovo i Bosnu i Hercegovinu.

Dok građani u regionu mogu da putuju i sa ličnom kartom, veze između Kosova i Bosne i Hercegovine značajno su otežane.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Bosne i Hercegovine stoji uputstvo na čak tri strane, u deset članova, o vizama za građane Kosova koji žele da uđu u ovu zemlju.

Ni pozivi iz Evropske unije, niti apeli građana Kosova i Bosne i Hercegovine nisu urodili plodom - odluke potvrđene još 2012. godine, koje imaju uporište u činjenici da BiH nije priznala kosovsku nezavisnost, nisu ni blizu promene.

Zagreb, 3. septembar 2017.
STRINGER/AFP/Getty Images
Reprezentacija Kosova može da igra protiv Hrvatske, ali ne protiv Srbije i BiH

Zbog toga su mladi košarkaški reprezentativci Kosova nekoliko dana kasnili na kvalifikacioni turnir za Evropsko prvenstvo koji se održavao u Sarajevu.

Situacija je bila toliko zaoštrena da je Evropska košarkaška federacija (FIBA Evropa) dala vremenski ultimatum Košarkaškom savezu BiH da omogući dolazak kosovskih košarkaša ili će snositi ozbiljne posledice.

Glavno protivljenje, pa potom i pristanak, dolazio je iz Košarkaškog saveza Republike Srpske - na šta je javno ukazao i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak, i sam iz ovog entiteta.

Poslednjih 11: Reprezentacija zemlje koje nema

„Vraća se kući" ili blizu je komšiluka

Rusija - Ukrajina

Poluostrvo Krim i region Donbas u Ukrajini poprište su ratnih, i različitih drugih, sukoba Rusije i Ukrajine od 2014. godine.

U ratnim razaranjima, stradali su i fudbalski stadioni.

Najpoznatiji primer je velelepni stadion kluba Šahtjor u Donjecku - tima koji se privremeno iselio iz svog grada.

Od tada UEFA pažljivo razdvaja ove dve reprezentacije i klubove, posebno imajući u vidu probleme sa huliganima koji se predstavljaju kao navijači fudbalskih timova.

Donjeck, 20. oktobar 2014.
Getty Images
Velelepni stadion u Donjecku oštećen je u eksploziji u obližnjoj fabrici

Gibraltar - Španija

Slično kao Srbija, Španija se protivila prijemu Gibraltara u punopravno članstvo UEFA, ali je 2013. godine još samo Belorusija bila protiv ovakve odluke.

Španija je uspešno sprečavala Gibraltar da uđe u UEFA 1999. i 2007. godine, iznoseći čak i pretnje da će povući sve svoje timove iz takmičenja pod okriljem UEFA - što je bilo dovoljno da se očuva uticaj ove snažne fudbalske federacije.

„Zakon verovatnoće" već na žrebu za prvo takmičenje - kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2016. godine - smestio je Gibraltar i Španiju u istu grupu.

Istog trenutka, žreb je promenjen, da bi se izbegli politički problemi.

Gibraltar, 1. mart 2014.
Getty Images
Stadioni na Gibraltaru imaju živopisan pogled

Jermenija - Azerbejdžan

Sukobi u regionu Nagorno-Karabah još iz poslednje decenije 20. veka i dalje utiču na fudbalske tokove.

Fudbalski problemi kulminirali su u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2008. godine, kada su dve ekipe završile u istoj grupi - u kojoj je, inače, bila i Srbija.

Jermenija je želela da se mečevi igraju po uobičajenom principu - na domaćem terenu, dok je Azerbejdžan predlagao da se utakmice igraju na neutralnoj teritoriji.

Dok se razmatralo da li bi neutralna teritorija mogla da bude u Ukrajini, Švajcarskoj, Austriji ili Španiji, ispostavilo se da fudbalski savezi dve zemlje ne mogu nikako da se dogovore.

UEFA je donela odluku da poništi obe utakmice - timovi se nikada nisu sastali, pa su time izgubili i mogućnost da osvoje potencijalnih šest bodova u svojoj kvalifikacionoj grupi.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 12.02.2018)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »