Organizatori protesta Jedan od pet miliona traže da vlast otkrije ubice Olivera Ivanovića

Beta 12.01.2019

Organizatori protesta "Jedan od pet miliona" večeras su na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu zatražili od nadležnih da otkriju ubice lidera Gi SDP Olivera Ivanovića i pozvali građane da dođu u sredu, 16. janura na miran skup povodom godišnjice njegovog ubistva.

"On je bio jedan od nas, dužni smo da mu odamo poštu, dođite na miran skup bez pištaljki i ponesite sveće. Želimo da obeležimo taj dan, da se takve stvari više nikada ne dese", kazao je jedan od organizatora protesta Branislav Trifunović.

Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret sa Kosova i Metohije Rada Trajković ocenila je da neće biti boljitka za Srbiju, dok je Aleksandar Vučić na vlasti.

"Mi sa Kosova ne tražimo mnogo mi tražimo da se Srbi, ne plaše Srba, a od kako je Vučić na vlasti mi se plašmo Srba", rekla je Trajković.

Ona je kazala da je Vučić priznao pravni sistem Kosova kao legala i legitiman i da zbog toga treba da isporuči Prištini Milana Radojičića koji je osumnjičen da je umešan u ubistvo Ivanovića.

"U Beogradu si ustoličio poligraf pravdu. Ne može tako Vučiću, isporuči Milana Prištini, ne pravi od Beograda sigurnu kuću za kriminalce i mafiju", kazala je ona.

Trajković je navela da je Vučić zalaže za ideju razgraničenja sa Kosovom, ali da takva ideja predstavlja nove patnje, ubistva i iseljavanja, protiv čega se borio Oliver Ivanović.

"On je za kompromis sa Tačijem (Hašim) i Haradinajem (Ramuš), ali ne sa vama, on je za kompromis sa svakim, osim sa čestitim i poštenim narodom", rekla je Trajković.

Prema njenim rečima, smrt Olivera Ivanovića trebalo je da pokaže da zajednički život Srba i Albanaca nije moguć, ali da se pokazalo suprotno.

"To su pokazale komšije Albanci koji su došli da ga isprate poslednji put", poručila je Trajković.

Tokom govora Trajkovićeve, građani su vikali "Izdaja, izdaja", i "Vučiću lopove".

Nakon govora, demonstranti su krenuli u protesnu šetnju centralnim gradskim ulicama ka trgu Slavija.

Kada je početka kolone bio u Makedonskoj ulici, poslednji građani su kretali sa Platoa kod Filozofskog fakulteta.

(Beta, 01.12.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »