BBC vesti na srpskom

Ana Brnabić: Porodila se partnerka srpske predsednice Vlade

Životna partnerka Ane Brnabić, po zanimanju lekarka, dobila je sina. Ovo je prvi takav slučaj u istoriji, kažu iz kabineta predsednice Vlade Srbije.

BBC News 21.02.2019
Ana Brnabić u Berlinu
Getty Images
Premijerku Anu Brnabić kritikovali su LGBT aktivisti da nije uradila dovoljno za prava gej populacije u Srbiji

Partnerka srpske premijerke Ane Brnabić rodila je dečaka, a iz njenog kabineta kažu da je ovo prvi takav slučaj u istoriji.

Majka deteta Milica Đurđić i beba koja će se zvati Igor su „dobro", navodi se u saopštenju poslatom Agenciji Frans Pres.

Brnabić, 43, prva je žena, ali i prva gej osoba na položaju predsednice vlade Srbije. Imenovana je u junu 2017. godine.

Njeno imenovanje izazvalo je brojne komentare u Srbiji, ali i regionu, gde se većinom ne priznaju istopolni brakovi.

„Ana Brnabić je jedna od prvih premijerki čija se partnerka porodila dok je ona na funkciji... i prva na svetu čija se partnerka porodila u istopolnom paru", rekli su iz njenog kabineta za agenciju AFP.

Milica Đurđić, koja radi kao lekarka, zatrudnela je veštačkom oplodnjom. Sa premijerkom se navodno upoznala u jednom baru u Beogradu.

U Srbiji je homofobija česta pojava.

Ustav zemlje eksplicitno definiše brak kao zajednicu muškarca i žene, a LGBT građanska partnerstva nisu zvanično priznata.

Istopolnim parovima je zabranjeno da usvajaju decu, iako samci imaju pravo na usvajanje, bez obzira na seksualnu orijentaciju.

Srbija ima nekoliko zakona kojima se bori protiv diskriminacije, nejednakosti i govora mržnje, ali aktivisti tvrde da se ne čini dovoljno da bi se ta prava suštinski povećala ili sprovela.

Kritičari Ane Brnabić tvrde da ona nije učinila dovoljno da poboljša prava LGBT osoba.

Na gej paradi u Beogradu 2017. godine, odbila je da kaže da li želi da se u Srbiji legalizuju istopolni brakovi.

Kako je reagovao Tviter: Čestitke sa jednim „ali"

Utakmica Partizana 2009. godina, Beograd
AFP
Svi se sećaju Parade ponosa 2010. godine u Beogradu koja se završila nasiljen na ulicama grada. Događaj je nakon toga godinama bio otkazivan

Građani Srbije burno su reagovali na vest da se porodila partnerka premijerke.

Većina joj je srdačno čestitala, ali su mnogi ukazali na probleme LGBT zajednice u Srbiji - nemogućnost usvajanja dece, nasilje i homofobiju.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović osudila je nepristojne komentare i uvrede koje su se pojavile na društvenim mrežama povodom vesti da je partnerka premijerke Ane Brnabić rodila sina.

Ona je u pisanoj izjavi istakla da svako dete koje se rodi u Srbiji zaslužuje dobrodošlicu kad dođe na svet, a ne da bude dočekano ružnim rečima i uvredama, ne ulazeći u detalje oko seksualne orijentacije premijerke.

„Možete s nekim da se politički ne slažete, da ga kritikujete, napadate, ali je nedopustivo da se dete koje se tek rodilo koristi za napad na političke neistomišljenike", rekla je Mihajlović.

Ako mislimo da kao društvo imamo budućnost, dodala je, moramo biti sposobni za minimum saglasnosti oko nekih vrednosti i ciljeva.

„A to je da svi želimo da deca u Srbiji imaju sigurnost i zaštitu i da država treba da radi na stvaranju bolje budućnosti za svu decu", zaključila je Mihajlović.

(BBC News, 02.21.2019)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »