BBC vesti na srpskom

Ruski zakoni zabranjuju iskazivanje „nepoštovanja“ vladi i „lažne vesti“

Onima koji ih prekrše prete novčane i kazne zatvora.

BBC News 08.03.2019
Vladimir Putin
Reuters
Putin treba da potpiše nove zakone pošto ih usvoji Savet Federacije

Ruski parlament usvojio je dva zakona kojima se zabranjuje iskazivanje „nepoštovanja" vlasti i širenje onoga što vlada smatra „lažnim vestima".

Prva zabrana se odnosi na „očigledno nepoštovanje" države, njenih zvaničnika i ruskog društva, a prestupnici koji ponove ta dela suočavaju se sa maksimalnom zatvorskom kaznom od 15 dana.

Drugi zakon zabranjuje deljenje „lažnih informacija od javnog interesa, podeljenih pod maskom lažnih vesti", izveštava državna novinska agencija TASS.

Za nepoštovanje ovih zakona predviđene su stroge kazne.

Očekuje se da će predsednik Vladimir Putin potpisati zakone nakon što ih odobri Savet Federacije. To telo razmatraće oba zakona 13. marta.

Kakve su reakcije?

Novinari, borci za ljudska prava, pa čak i ministri u vladi - protive se novim zakonima. Nikolaj Svanidze, novinar i član ruske Građanske komore, kaže da će „varvarsko" zakonodavstvo „kod novinara izazvati strah da govore i pišu".

Poslovne novine Vedomosti takođe kritikuju mere, navodeći da bi mogle da ugroze rad portala i blogova na kojima anonimni izvori kritikuju vladu.

Međutim, zakone brane poslanici vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, čiji su članovi predložili zakone.

Poslanik Pavel Krašeninikov izjavio je da će zakoni „osigurati zaštitu od takozvanih internet terorista", dok je njegov kolega Anatolij Vajborni pohvalio napore za „disciplinovanje naših građana" i promovisanje „veće odgovornosti".


Gvozdena zavesa interneta?

Stiv Rozenberg, dopisnik BBC-ja iz Moskve

Ako verujete zastupnicima Kremlja koji su predložili ove zakone, borba protiv lažnih vesti i uvreda na internetu donosi korisna je za ruski narod i državu. Međutim, naslov u današnjem izdanju lista Vedomosti govori nešto drugo: „Lažna zabrinutost za društvo" - piše na naslovnoj strani.

Duma
AFP/Getty
Duma je odobrila nove zakone

Kritičari veruju da su nacrti zakona deo sve većih kršenja sloboda na internetu, u organizaciji Kremlja.

Oni ukazuju na još jedan zakon o kome se debatuje o stvaranju „suverenog interneta". Prema planu, ruski sajber prostor mogao bi da funkcioniše nezavisno od svetske mreže. Mnogi ovo smatraju ruskom verzijom Velikog Kineskog zaštitnog zida: gvozdene zavese interneta.

Što se tiče nacrta zakona o nepoštovanju, početkom nedelje popularni tabloid Moskovskij Komsomoletpredstavio je svoju zabrinutost karikaturom. U njemu policajac razgovara sa čovekom koji maše sekirom, dok leševi leže svuda okolo.

Pokazujući na oružje, policajac kaže: „Ne brinite o tome. Samo se pobrinite da na internetu ne napišete ništa loše o vlastima."


Kakve su kazne?

Ukoliko prvi put pokažu „nepoštovanje", počinioci se suočavaju sa novčanom kaznom do 100.000 rubalja (što je oko 160.000 dinara). Za ponovljena dela, novčane kazne postaju dvostruke ili čak trostuke, a moguće je dobiti i 15 dana zatvora.

Sankcije za objavljivanje takozvanih lažnih vesti će varirati. Pojedinci, zvaničnici i firme će se suočiti sa novčanom kaznom u iznosu od 300.000, 600.000 ili milion rubalja, ukoliko širenje informacija utiče na „funkcionisanje kritične infrastrukture", kao što su transport ili komunikacije.

Svaki članak na internetu koji sadrži „očigledno nepoštovanje" vlade ili „javnog morala" moraće da se izbriše u roku od 24 sata.

Tradicionalni mediji koji su registrovani u Ministarstvu pravde suočiće se sa novčanim kaznama pod novim zakonom o lažnim vestima, dok im je prvobitno prećeno gubljenjem licence.

Državno telo za regulaciju medija može da blokira sajtove bez dozvole bez upozorenja.

(BBC News, 03.08.2019)

BBC News

Povezane vesti »

Svet, najnovije vesti »