Vučić posle sastanka sa savetnicima nemačke kancelarke: Od Srbije se očekuje uzdržanost

Beta 12.03.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da mu je na sastanku sa savetnicima nemačke kancelarke Angele Merkel, Janom Hekerom i Matijasom Litenbergom rečeno da se od Srbije očekuje uzdržanost, ali nije želeo da iznosi više detalja.Vučić je razgovarao u Beogradu sa savetnicima nemačke kancelarke koji su juče boravili i u Prištini gde su sa tamošnjim zvaničnicama razgovarali o dijalogu sa Beogradom.

"Potvrdio sam da će Srbija delovati staloženo i biti uzdržana koliko god je to moguće", rekao je predsednik Srbije za televiziju Prva.

On je naveo da očekuje da se , posle posete nemačkih zvaničnika, izvrši dodatni pritisak na Prištinu da ukine takse, ali je i da "ne veruje da će se to desiti brzo".

Vučić je istakao da mu ne pada na pamet da razmatra platformu Prištine za dijalog sa Beogradom.On je podsetio na takse od 100 odsto koje su uvedene na srpsku robu, navodeći da je to bio težak udarac za državu Srbiju, koja zbog toga godišnje gubi 500 miliona evra.

"Prvo Zajednica srpskih opština nije ispunjena 2.155 dana, drugo uvodili su nam takse, neću da pričam o svim incidentima - hapšenju Marka Đurića, dolasku na sever, vozikanju po Gazivodama, svim pritiscima na Srbe, hapšenje Bogdana Mitrovića i držanje u zatvoru šest meseci, onda dolazite do taksi i zatim platforme", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je izjavio da problem ne može da bude rešen tako što će Srbija da prizna nezavisnost Kosova u sadašnjim granicama i da se to neće dogoditi.

"To je nemoguće", rekao je Vučić. 

Beograd ne vidi šta bi mogla biti alternativa pregovorima, naveo je predsednik Srbije i dodao da se ne može govoriti da su dve strane bliže sporazumu. 

"Šta je alternativa pregovorima? Hoćete da ratujemo? Ako i ratujemo, opet ćemo da dođemo do toga da pregovaramo. Šta je ideja", upitao je Vučić. 

On je ponovio da Srbija ne može da preostale Srbe na Kosovu ostavi na milost i nemilost u slučaju eventualnog napada i dodao da je u više navrata rekao da će Srbija u tom slučaju znati kako da odgovori.

"Rekao sam šta ćemo da radimo i to ćemo da radimo. Ako Priština krene u akciju, mi ćemo da odgovorimo. Zato i ne kreće. Ali, šta mislite da radimo ako ne razgovaramo? Nemamo izbora. Ali u ovom trenutku ne razgovaramo ni sa kim", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da ne zna o čemu bi informisao poslanike Skupštine Srbije u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine "kad su oni sve već viedli i čuli" i dodao da "mnoge poslanike ne interesuju državni interesi".

"Mnoge od njih (poslanike) ne interesuje otadžbina i problemi koje imamo, već jedino kako da dospeju do novinara", rekao je Vučić.

On je upitao novinara "šta želite da kažemo u parlamentu a da to ima delotvoran rezultat".

Vučić izjavio je danas da je svoj predlog za kosovsko pitanje izneo "kada je stanje na Kosovu deset puta teže" nego u vreme Dobrice Ćosića i Zorana Đinđića."Izašao sam sa svim tim znajući da ću za to da platim glavom politički i nemam nikakav problem", rekao je Vučić.

On je kazao da su Ćosić i Đinđić imali "mnogo više toga u rukama", ali da su bili racionalni i razumeli šta se zbiva i nešto ponudili, a da su to Srbi "naravno s prezirom odbacili" iako su u tom trenutku možda imali i neko bolje rešenje.

"U vreme Ćosića mi smo imali našu policijsku i vojnu kontrolu na Kosovu, u vreme Đinđića nismo imali deklaraciju o nezavisnosti Kosova, nismo imali presudu Međunarodnog suda pravde, nismo imali granicu na Jarinju i Brnjaku", naveo je predsednik Srbije.Medijske navodi o podeli teritorija on je okarakterisao kao "gluposti" i "puste želje Albanaca koje je izmislila Priština i plasirala dalje preko svojih lobista". 

Upitan da li smatra da su SAD danas spremne da podrže rešenje koje bi podrazumevalo podelu Kosova, Vučić je kazao da nikada nije čuo od američkih zvaničnika da Vašington podržava podelu.

(Beta, 03.12.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »