Udruženje CHF Srbija: Dogovor sa banka još nije završen, krediti u švajcarcima sistemska ...

Beta 15.04.2019

Predsednik Upravnog odbora Uduženja CHF Srbija Jelena Pavlović rekla je danas da pregovori sa bankarima oko rešavanja problema kredita vezanih za švajcarski franak nisu završeni i da još nije postignut konačan dogovor, ali da su "ti krediti sistemska greška".

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je po sadašnjem predlogu leks specijalisa o konverziji kredita u švajcarcima predviđen otpis 38 odsto duga i da bi se krediti na dan potpisivanja ugovora pretvarali u dinare, pa u evre i od te sume bi se otpisivao dogovoren iznos. Država bi od te sume pokrila trošove od deset odsto.

Pavlović je kazala da iako nije pripremljena konačna verzija zakona dogovoreno je da konverzija kredita u francima bude moguća, ali da nije obavezna.

"Benefit je i to što je, prema dogovoru sa bankama, konverzija moguća za sve kredite, a ne samo za kredite do određenog iznosa", rekla je Pavlović.

Dodala je da Udruženje CHF Srbija nije uspelo da se dogovori da model konverzije važi i za korisnike kredita koji su pre nekoliko godina prihvatili jedan od modela lakše otplate kredita koje je predložila Narodna banka Srbije.

Pavlović je apelovala da korisnici kredita pokušaju da sa bankom nađu rešenje u zajedničkom interesu, umesto da odmah podnesu tužbu "jer to košta i dugo se čeka na presudu".

Istakla je da to udruženje nikada nije tražilo da država snosi deo troškova i da će tužiti sve one koji tvrde da to traže.

"Insistiramo da sve što bude u zakonu o konverziji bude u okviru ustavnost i zakonitosti", rekla je Pavlović i dodala da misli da će većina korisnika kredita u švajcarcima biti zadovoljna rezultatima pregovora.

Udruženje je, kako je rekla, tražilo garanciju banaka da ne tuže Srbiju i da država još jednom sagleda da li treba finansijski da učestvuje u rešavanju problema kredita u švajcarcima.

Advokat Vojin Biljić rekao je da podržava Udruženje CHF Srbija "jer vodi pravednu borbu protiv banaka kojima su krediti u švajcarcima samo jedna od prevara".

"Valutna indeksacija u francima je ništava. Nivo zaštite potrošača u Evropi je sada viši nego pre nekoliko godina što potvrđuje i Evropski sud pravde u Luksemburgu koji je zauzeo stav da potrošači imaju pravo na puno obeštećenje", rekao je Biljić.

(Beta, 04.15.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »