FHP Kosova izražava nezadovoljstvo Rezolucijom Skupštine Kosova o genocidu

Beta 17.05.2019

Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHPK), izrazio je danas nezadovoljstvo rezolucijom o srpskom genocidu na Kosovu, koja je usvojena juče, 16. maja 2019. godine, od strane 79 poslanika Skupštine Kosova."Skupština Kosova, kao najviša zakonodavna institucija, iznad svega bi trebalo da bude veoma pažljiva u pravnim kvalifikacijama. Pošto čak ni 20 godina nakon okončanja oružanog sukoba na Kosovu još uvek nema nijedne presude bilo kojeg suda, međunarodnog ili lokalnog, kojom se zločini počinjeni na Kosovu kvalifikuju kao genocid, ovaj izraz ne bi trebalo koristiti u ovoj rezoluciji", kaže seusaopštenju FHP Kosova, a prenosi Kossev.info.

FHP Kosovo podseća da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u presudama protiv šestorice najviših srpskih zvaničnika za zločine počinjene na Kosovu konstatovao da su oni počinili zločine protiv čovečnosti i prekršili zakone i običaje ratovanja u obliku zajedničkog kriminalnog poduhvata, ali nigde ne konstatuje postojanje genocida.

U saopštenju se takođe konstatuje da svi zločini navedeni u tekstu rezolucije nisu zasnovani na dokazima i činjenicama.

"Pre donošenja ovakve rezolucije, Skupština Kosova bi trebalo detaljno da proveri sve navode o zločinima navedenim u dokumentu.Ako rezolucija sadrži proizvoljne informacije, onda se diskredituje cela rezolucija", kaže se usaopštenju.

Ovakva rezolucija može samo stvoriti privid kod građana da se prošlost obrađuje, što će se kasnije pretvoriti u razočarenje, jer kao što je poznato, rezolucije nisu pravno obavezujući akti.

"Stoga ova rezolucija zapravo neće uticati na ostvarivanje prava žrtava na pravdu, reparaciju ili pronalaženje istine. Što je još gore, ova ishitrena i nepromišljena inicijativa izazvala je da poslanica, gospođa Flora Brovina, u pokušaju da dobije što veću podršku za ovu rezoluciju, iskoristi vizuelni prikaz koji nije primeren za izlaganje u javnosti, a za koji se pokazalo da nije dokaz zločina na Kosovu. Upotreba vizuelnih prikaza za različite svrhe u Skupštini je neprihvatljiva", konstatuje FHPK.

Umesto da postavlja uslove za državu Srbiju, Skupština Kosova treba, zajedno sa drugim institucijama, da traži uspostavljanje saradnje sa Srbijom, kako bi se intenziviralo krivično gonjenje počinilaca zločina i konstatovale i potvrdile činjenice o ratnim zločinima, kao i zločinima protiv čovečnosti, koji su počinjeni na Kosovu, zaključuje se u saopštenju.

(Beta, 05.17.2019)

Kosovo »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »