Kosovo - vesti

Plan Brisela za Kosovo razotkriva raspad u srcu EU

Vesti online pre 5 sati
Izjava Federike Mogerini, da je spremna da se zaključa sa predstavnicima Beograda i Prištine do postizanja rešenja za KiM, pokazuje da je EU u mnogo gorem stanju nego što smo mogli i da zamislimo.
Metode koje je pokojni američki diplomata Ričard Holbruk primenjivao na Balkanu, posebno u Srbiji, toliko su ušle u srpsku narodnu tradiciju, da je od njegovog imena iskovan poseban glagol - holbrukovati. Ovaj glagol, koji... »

Kom Vučiću o Kosovu verovati - onom "iz Minhena" ili onom za Blumberg

Vesti online pre 5 sati
Tekuća 2019. sve češće se pominje kao godina postizanja trajnog sporazuma između Beograda i Prištine, 2019. godinom licitiraju i u Briselu i u Prištini. Vašington povećava pritisak na obe strane u dijalogu, a zvanični Beograd šalje oprečne poruke.
Analitičari, s druge strane, ocenjuju da u situaciji zamrznutog konflikta i rastućih napetosti takav scenario nije ni verovatan, ni poželjan. Na panelu Minhenske bezbednosne konferencije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić... »

RSE: SAD i Nemačka u klinču zbog Kosova

Vesti online pre 5 sati
Nemačka i SAD našle su se na suprotnim stranama kada je reč o načinu rešavanja kosovskg pitanja, ocenjuje Radio Slobodna Evropa.
Proces traženja rešenja za pitanje normalizacije odnosa Srbije i Kosova odavno je internacionalizovan, ali u poslednjih nešto manje od godinu dana Sjedinjene Američke Države napravile su zaokret, posle kog se pogled vašingtonske... »

Suroi: Kosovo posle 11 godina dovelo u pitanje i nezavisnost

Blic pre 5 sati
Kosovo je danas država koja je dovela u pitanje svoju nezavisnost, tetirotrijalni integritet i Ustav, ocenio je prištinski publicista Veton Suroi povodom 11. godišnjice kosovske nezavisnosti za Koha ditore. Prema njegovim rečima, određena grupa ljudi, koja se već dugo identifikuje sa kosovskim... »

Mimoza Kusari Ljilja mogući kandidat za premijera tehničke vlade Kosova

Danas pre 6 sati
U političkim i krugovima analitičara na Kosovu su prisutne špekulacije da bi predsednica političke stranke Alternativa i poslanica Skupštine Kosova, Mimoza Kusari Ljilja mogla biti premijer tehničke vlade koja bi mogla biti formirana u slučaju izglasavanja nepoverenja vladi premijera Ramuša Haradinaja.
Portal “Gazeta Blic” saznaje da je Ljilja dobila zeleno svetlo vladajuće Demokratske partije Kosova kao mogući premijer. Prema istim, neimenovanim izvorima portala, ova bi vlada vodila zemlju do jeseni, do kada bi trebalo da budu... »

Bivši ambasador: Taksu treba suspendovati uz postavljane uslova za promenu ponašanja Srbiji

Danas pre 6 sati
Bivši ambasador Kosova u Švedskoj i oficir za vezu Kosova i Srbije, Ljuljzim Peci je večeras izjavio da treba suspendovati taksu koje je uvedena na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ali da to treba usloviti promenom ponašanja Srbije u odnosu na Kosovo.
Peci je za prištinsku televiziju KTV rekao da suspenzija takse treba da se odmah dogodi. „Taksa ne štiti granice Kosova. Taksu treba suspendovati i suspenzija treba da bude uslovljena. To uslovljavanje treba da bude... »

Haradinaj: Stav Srbije etnička podela, Mogerini vodila tajni dijalog

Danas pre 8 sati
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je danas kao neprihvatljiv i nerazuman predlog ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića o razgraničenju Kosova i Srbije na etničkim osnovama ističući da tako nešto nikada i nigde nije ostvareno.
„Stav Dačića nije nov, on je još jednom potvrdio da je zvanični stav Srbije dakle etnička podela, ali to je ono što je ranije prouzrokovalo tragedije na Balkanu. Želje vođa da stvaraju države i da uključe sve iste zemlje u jednu... »

Dačić o Venecueli: Srbija vodi politiku nemešanja u unutrašnje stvari

Danas pre 10 sati
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u razgovoru sa zamenikom ministra spoljnih poslova Venecuele Ivanom Hilom da Srbija vodi principijelnu politiku zasnovanu na poštovanju međunarodnog prava, nemešanja u unutrašnje stvari suverenih država i rešavanja sporova mirnim putem.
Šef srpske diplomatije je istakao da razumemo tešku situaciju kroz koju prolazi Venecuela i pozdravio dijalog kao način da se dođe do trajnog rešenja krize u zemlji. Dačić je rekao da Srbiju i Venecuelu karakteriše dugo... »

Ministar Dačić o smrti Ranka Panića 2008: Na istragu uticao DS

Večernje novosti pre 9 sati
Policija je svojevremeno dobijala naloge od Demokratske stranke kad je reč o istrazi ubistva - ispričao je Dačić, koji je u to vreme bio ministar unutrašnjih poslova
NAKON smrti Ranka Panića tokom protesta "Kosovo je Srbija" 2008. godine, nikome nije odgovaralo da se otkrije istina , jer su "na čelu tih struktura bili ljudi iz DS", rekao je u utorak ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.... »

Kako se nazivaju Srbi koji žive na Kosovu, ko su Kosovari, a ko Kosovci?

Telegraf pre 10 sati
Albanci za stanovnike Kosova kažu da su Kosovari, dok su Kosovarje, stanovnice Kosova
Srbi sa Kosova i Metohije, kako oni koji na njemu žive, tako i oni koji su raseljeni, od davnina sebe nazivaju Kosovcima. Kao što je nešto kosovsko, a ne kosovarsko, tako su i Srbi Kosovci, a ne Kosovari. U standardnom srpskom,... »

©2019 Netmark d.o.o.