Na protestu u Kruševcu mantil sa imenima propalih firmi okačen na vrata Službe za zapošljavanje

Beta 17.05.2019

Organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ na večerašnjem okupljanju u Kruševcu su na vrata filijale Nacionalne službe za zapošljavanje okačili stari radnički mantil na koji su zakačili natpise sa imenima, kako su naveli, propalih kruševačkih preduzeća i brojem zaposlenih koje su te firme nekada zapošljavale.

Mantil je na vrata filijale NSZ zakačila jedna od organizatorki protesta Marija Ilić Paunović koja je rekla da taj mantil sa imenima „preduzeća koja su budzašto prodata novim tajkunima“ treba da podseti gradske oce „šta rade sa privredom Kruševca“. Ona je pozvala sve radnike koji su ostali bez posla i plata kao i sve nezadovoljne građane da se pridruže protestima.

Ovom performansu prethodio je Slobodan dnevnik na Trgu glumaca, u okviru koga su se organizatori osvrnuli na lokalna dešavanja.

Milica Mihajlović je pročitala informaciju o ukidanju filološkog odeljenja u kruševačkoj Gimnaziji navodeći da odgovornost za to što je prošle godine u to odeljenje upisan manji broj đaka leži na vlasti u čijim rukama je populaciona politika, na vlasti koja degradira obrazovanje kroz lažne diplome i doktorate, koja ne pruža mogućnost za zaposlenje mladih, konstatujući i da su masovni odlasci čitavih porodica iz Kruševca uzeli danak koji sada treba da plaćaju oni koji su ostali.

 

Sara Popović je navela da je svaki treći radno sposobni Kruševljanin bez posla, da je plata većine za oko pet hiljada ispod proseka republike te da je mnogi ne primaju na vreme. Navela je i da dve hiljade nekadašnjih radnika „14. oktobra“, konfekcije „Zvezda", "Savremenog doma“, „Župe“ i drugih preduzeća nije uspelo da naplati svoja potraživanja jer su bili u trećem isplatnom redu.

Nebojša Cvetanović je podsetio da se u Srbiji iz godine u godinu u različitom obimu dešavaju poplave upitavši nadležne zašto ne donesu odgovarajuća dokumenta i akcione planove koji bi sprečili da se to ponavlja.

Cvetanović je upitao i koliko su Kruševljani sigurni, podsetivši na prošlonedeljno „ranjavanje kontroverznog kruševačkog biznismena“ kao i na to da su tokom protekle četiri godine ubijena sedmorica pripadnika kruševačkog podzemlja te da se ubistva i ranjavanja dešavaju usred dana na javnim mestima.

Organizatori protesta su okupljenima podelili Diplome sa sloganom „Da ne bude lažnih DIPLOMA budi jedan od pet miliona“.

(Beta, 05.17.2019)

Kruševac »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »