BBC vesti na srpskom

Nemačka: Bes zbog izbora neonaciste za gradonačelnika u državi Hesen

Odbornici ističu to da je Štefan Jagš pobedio zato što nije imao rivale.

BBC News 09.09.2019
Štefan Jagš
AFP
Štefn Jagš nije imao protivnike na izborima

Visoki predstavnici vladajućih političkih partija u Nemačkoj ogorčeni su što je za gradonačelnika u centralnoj državi Hesen izabran neonacista.

Štefana Jagša iz Nacional-demokratske partije (NDP), krajnje desničarske stranke, jednoglasno je izabralo sedam odbornika.

Jagš je pobedio pošto nije imao protivnike. Grad kojim će on rukovoditi ima samo oko 2.650 stanovnika.

Njegova stranka NDP je preživela pokušaje zabrane, ali se smatra „protivustavnom".

Lokalni poslanici - članovi Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel, sa svojim partnerima Socijaldemokratskom partijom Nemačke i liberalnom Strankom slobodnih demokrata glasali su za Jagša.

„Kandidat NDP-a ispunio je politički vakuum", kazao je Markus Brando, lider Socijaldemokratske partije u Altenštatu.

Visoki predstavnici partija osudili su taj korak, a liderka Hrišćansko-demokratske unije Anegret Kramp-Karenbauer zatražila je poništavanje izbora. Njen generalni sekretar Paul Cimjak rekao je da je „izbor stranke koja sledi antiustavne ciljeve sramota".

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije Lars Klingbejl na Tviteru je iskazao nezadovoljstvo: „SDP ima jasnu poziciju: ne sarađujemo sa nacistima! Nikada! Tako je na federalnom nivou, u regionima i distriktima. Odluka u #Atlenštatu je nerazumljiva i neopravdana. Mora se odmah promeniti."

protest
Getty Images
Protest NDP iz 2016.

Jagš je obećao da će „raditi u interesu grada i da će nastaviti da radi konstruktivno i da sarađuje sa strankama".

Glavna opoziciona stranka krajnje desnice u Nemačkoj je Alternativa za Nemačku. NPD je mnogo manja i ima poslanike samo u regionalnim parlamentima.

Nemački ustavni sud je 2017. ukinuo zabranu NPD-a, saopštivši da stranka jeste bila „protivustavna", ali da nije jaka da obori nemački demokratski poredak.

(BBC News, 09.09.2019)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »