Milivojević: Najava relaksacije mera nastavak cik-cak politike

Beta 19.04.2020

Profesorka Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević ocenila je danas da je kraći policijski čas možda prvi nagoveštaj relaksacije mera, ali da talas optimizma koji je verovatno predsednik Srbije tom najavom hteo da podstakne, nastavak cik-cak politike i ne deluje konzistentno.

"Imam na umu te priče oko proslave uskršnjih praznika i polemike da je neophodno držati se pravila koja nas sve štite i ta relaksacija pretpostavljam da ima razne uzroke, a nisam sigurna da su oni samo epidemiološki", rekla je Milivojević za N1.

Milivojević je rekla da je Srbija jedna od država sa najrestriktivnijim merama, a sa mesta odlučivanja su stalno dolazile pretnje, širenje straha, opomene, strogoća, za koje "nismo uvek bili sigurni da vidimo pokriće".

"Svi smo svesni", dodala je, da ova izuzetna planetarna situacija zahteva uvođenje mera, ali način na koji je to urađeno ovde ostavlja mnoge dileme.

Prema njenim rečima način vođenja krize, čiji su građani Srbije imali prilike da vide jedan od najeksplicitnijih vidova, objavio je rat virusu, pa su na sve okolnosti još bili uvučeni i u ratno stanje.

"Taj model vladanja i prolaska kroz krizu podrazumevao je poništavanje institucija, prebacivanje krivice, netrpeljiv odnos prema građanima koji su stalno opominjani da su krivi, da ne govorimo o starijima od 65 koji su bili u najstriktnijem karantinu", kazala je ona.

Milivojević je rekla da je u Srbiji bila očigledna cik-cak politika koja se posebno ispoljila u onosu prema medijima, pa je tako donet zaključak o izveštavanju, i zatim odmah povučen, uhapšena je novinarka Ana Lalić, pa je posle jedne noći puštena, doneta je odluka o udaljavanju novinara sa konferencija Kriznog štaba, pa je najavljeno da će i to biti povučeno.

"Ispostavilo se je jedna obična stvar kao novinarsko pitanje, postala problem jer se ispostavilo da moć pripada onima koji imaju pravo da ne daju odgovor. Suspendovali su pravo na odgovor i pitanja su izgovarana u prazno umesto da nam polažu račune i umesto da dobiju naše poverenje i podršku da zajedno prođemo kroz krizu", istakla je Milivojević.

Ona je podsetila i da se zna koliko se ulagalo u vojsku i oružje, a kako je ocenila, ako se sada izvodi vojska sa oružjem na ulice u odbrani od virusa - to nije dobar odgovor i to je groteskna situacija.

Kako je rekla, stroge mere bile su uvedene i da bi se paralisala svaka inicijativa.

"To je već uradio i virus, ali ne treba mu pomagati, već naći način da se ljudi u izolaciji ne osećaju isključeno, već da se povežemo drugačije", dodaje.

Ona je rekla i da nije primetila neku aktivnost zaštitnika građana Zorana Pašalića, već da joj se čini da on malo više štiti vlast nego građane, jer je imao dosta prilika da reaguje a nije, mada bi bilo dobro da građani osete da imaju nekoga na svojoj strani.

(Beta, 04.19.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »