Grlić Radman: Vraćanje kuće bana Jelačića važan trenutak u odnosima Srbije i Hrvatske

Beta 16.10.2020

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je u Petrovaradinu da je današnja primopredaja rodne kuće hrvatskog bana Josipa Jelačića hrvatskoj zajednici u Srbiji važan trenutak u odnosima dve države.

"Nadam se i verujem da današnji čin primopredaje kuće bana Josipa Jelačića u njegovom rodnom gradu Petrovaradinu, na dan njegovog rođenja, može da bude simbol naše volje i želje da još snažnije krenemo u rešavanje svih otvorenih pitanja i izgradnju boljih odnosa Srbije i Hrvatske", rekao je Grlić Radman na ceremoniji otvaranja spomen kuće.

Grlić Radman je kazao da je to "veliki događaj" za hrvatsku zajednicu u Srbiji, ali i "veliki dan za Srbiju".

"Današnja svečanost je i važan trenutak u odnosima dve zemlje jer jasno pokazuje da zajedničkim snagama možemo raditi na dobrobit svih nas", naveo je šef hrvatske diplomatije.

Dodao je da je uveren da Srbija i Hrvatska "u iskernom dijalogu mogu da reše sva otvorena pitanja".

Grlić Radman je rekao da je kuća u kojoj se rodio ban Josip Jelačić, jedna od najvažnijih osoba u hrvatskoj istoriji, otkupljena i obnovljena uz pomoć Vlade Srbije i izrazio zahvalnost Vladi i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je prisustvovao današnjoj ceremoniji.

Grlić Radman je kazao da hrvatska vlada promoviše "razumevanje, uvažavanje i toleranciju" kao temelj hrvatskog društva, i naveo da Srbi u Hrvatskoj imaju tri predstavnika u Saboru i da su koalicioni partner u Vladi Andreja Plenkovića.

"Nadamo se i očekujemo da će i Hrvati u Srbiji imati predstavnike na svim političkim nivoima, u skladu s međunarodnim sporazumom", dodao je Grlić Radman.

Naveo je da Hrvatska "podržava i poštuje manjine i čini maksimum napora da se život srpske zajednice u Hrvatskoj odvija na najkvalitetniji način, u skladu s ekonomskim i socijalnim mogućnostima".

"Hrvatska kao članica EU s posebnom pažnjom brine o Hrvatima izvan zemlje, ali i o manjinama u Hrvatskoj. Manjine jesu i moraju biti spona i mostovi koje će jačati odnose", rekao je šef hrvatske diplomatije.

Predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić izjavila je da se danas šalju poruke "jačanja poverenja i koraka napred ka boljoj saradnji dve države".

Ona je rekla da hrvatska manjina zajednica u Srbiji danas "ima razloga za veliko veselje", navodeći da je Vlada Srbije vratila rodnu kuću bana Josipa Jelačića toj zajednici posle 75 godina.

"Time je počelo novo poglavlje. Hrvatska zajednica je dobila svoj kulturni i administrativni centar u glavnom gradu Vojvodine, Novom Sadu, koji će biti kuća svih Hrvata Srema, Vojvodine i Srbije, ali i kuća svih onih koji u njoj vide most između hrvatskog i srpskog naroda, svih koji u njoj vide jednu zastavu koja je simbol zajedništva", kazala je Vojnić.

Ona je navela da je Vlada Srbije izdvojila 600.000 evra za otkup nešto manje od 400 kvadrata rodne kuće nekadašnjeg hrvatskog bana.

"Verujemo da smo sazreli da otvorimo ključna pitanja za Hrvate u Srbiji, a to je učestvovanje hrvatske zajednice u procesu donošenja odluka", dodala je Vojnić.

(Beta, 10.16.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »