Pojavio se i treći misteriozni monolit

Beta 03.12.2020

Nekoliko dana nakon otkrića i brzog nestanka dva sjajna metalna monolita uočena pola sveta jedan od drugog, pojavila se još jedna visoka struktura, ovog puta u Južnoj Kaliforniji.

Njene ravne stranice i visina izgledaju slično onoj koja je bila u pustinji u američkoj državi Juti i drugoj koja je potom nađena u Rumuniji. Poput tih struktura, poreklo kalifornijske takođe je misteriozno.

Nalazi se na vrhu brda u oblasti Ataskadero, na pola puta između San Franciska i Los Angelesa, izvestila je u sredu KEIT-TV. Visoka, srebrna struktura privukla je planinare u to područje pošto su fotografije objavljene na društvenim mrežama.Sličan monolit je najpre primećen pre otprilike dve nedelje među crvenim stenjem u Juti, a privukao je pažnju širom sveta jer podseća na film "2001: Svemirska odiseja", te su stotine ljudi došle na to udaljeno mesto u pustinji da ga vide.

Dvoje ekstremnih sportista je ove nedelje reklo da su bili u grupi koja je srušila tu šuplju metalnu konstrukciju jer su bili zabrinuti zbog štete koju su gomile posetilaca nanele tom relativno netaknutom prirodnom mestu. Zvaničnici su rekli da su posetioci svojim automobilima gazili biljke i ostavili otpad.

Nestala je i slična struktura koja se pojavila prošle nedelje u Rumuniji.

Monolit iz Jute podsetio je na čuvene umetničke radove u prirodi rasejane po američkom zapadu, uključujući dva dobro poznata dela drugde u toj državi: "Spiralni kej" Roberta Smitsona je zemljani rad duž Velikog slanog jezera, a "Sunčevi tuneli" Nensi Holt ogromni su betonski komadi u zapadnom delu pustinje.

Kao i ta dela, i monolit je bio fascinantan delimično zbog svog mesta u pejsažu, rekla je Vitni Tesi, kustoskinja moderne i savremene umetnosti u Muzeju lepih umetnosti u Juti: "Veliki, veliki deo pejsažne umetnosti uopšte je ideja iskustva, putovanja".

Intenzivna reakcija društvenih medija na monolit u vreme pandemije, zajedno s brzim uništavanjem dela, postala je deo priče te skulpture, rekla je ona.

Policija je rekla da demontaža možda nije nezakonita, jer niko nije položio pravo na monolit kao svoje vlasništvo.

Uz to i dalje nepoznati tvorac monolita u Juti nije sledio korake pejsažnih umetnika iz 1970-ih da bi obezbedio dozvolu za izradu svojih dela. Poseta tim udaljenim mestima se odmerava i nadgleda da bi se izbeglo previše stresa za prirodu.

A povodom monolita federalni i državni zvaničnici u Juti su izrazili zabrinutost zbog prekomerne posete koja je napravila štetu u prirodi.

"Dobro je razmišljati o našem odnosu sa zemljom, što je na kraju ono što postižu ovakve vrste projekata", rekla je Tesi.

(Beta, 12.03.2020)

Pročitajte još

Ključne reči

Zabava, najnovije vesti »