Vučić: Molio sam da se auto-put Preljina-Požega umesto 2023. godine završi u januaru sledeće

Beta 01.04.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je molio kinesku kompaniju CCCC koja gradi auto-put Preljina - Požega da ga umesto po ugovoru 2023. godine završi u januaru ili februaru sledeće.

"Po ugovoru ova deonica bi trebalo da se završi 2023. godine, a molio sam da završe do januara ili februara sledeće godine", rekao je Vučić.

Dodao je da će taj put "otvoriti kapije prema Arilju, Ivanjici, Užicu, Zlatiboru, Novoj Varoši", a da treba da se izgrade i tri obilaznice i petlja u Gornjem Milanovcu i Užicu, koja će biti skupa, i koštaće oko 15-20 miliona evra.

Vučić je rekao da je na putu Čačak-Požega izgubljeno mnogo života i da je trasa izmeštena kroz planinu Jelicu i Munjino brdo.

Najavio je da će u maju sa kompanijom CCCC pokušati da potpiše ugovor o izgradnji auto-puta Požega-Boljare, pa će iz Beograda do crnogorske granice moći da se stigne za 2,15 sati.

"To su tektonske promene u zemlji, ali radovi na auto-putu ne smeju da budu opravdanje da se ne popravljaju putevi i spremaju projekti za druge brze saobraćajnice ne samo ka Užicu nego i prema Čajetini", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, do septembra će krenuti i izgradnja obilaznice oko Užica, a počeće i kompletno renoviranje bolnice u Užicu, vredno 30 miliona evra.

Dodao je i da će gradnja auto-put Niš-Merdare početi u avgustu.

Vučić je precizirao da je u toku tenderska procedura, da se radi u partnerstvu sa evropskim partnerima i da je odobren i grant od 40,6 miliona evra na ukupnu cenu od 255 milona evra.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović rekao je da je auto-put Preljina-Požega najteža deonica koja se do sada gradila u Srbiji i da ima dva najduža tunela od po 2.900 metara i 2.800.

On je rekao da "pre deset, dvadeset, trideset godina niko nije mogao da sanja da će se graditi takav auto-put, ali da se Srbija, zahvaljujući fiskalnoj konsolidacija vratila na mesto koje joj pripada".

Dodao je da će to zapamtiti istorija ako neko nije sada spreman da pohvali.

Kineska ambasadorka u Srbiji Čen Bo rekla je da kineske kompanije u Srbiji nisu kasnile ni na jednom projektu zbog pandemije i da veruje da će i na toj deonici uložiti maksimalan napor da je završe u roku.

Gradnja auto-puta Preljina-Požega u dužini 30,9 kilometara na Koridoru 11 počela je u maju 2019. godine, vrednost radova je 450 miliona evra, izvođač je kineska kompanija CCCC (Čajna komjunikejšens end konstrakšen kompani), a rok za završetak je 36 meseci.

Deonica Preljina - Požega, ukupne dužine oko 40 kilometara, nastavak je projekta izgradnje auto-puta Beograd - Južni Jadran.

Skoro trećinu trase na budućem auto-putu od Preljine do Požege činiće mostovi i tuneli: tri tunela, 35 mostova, 11 nadvožnjaka i tri petlje.

Auto-put od Preljine do Požege ima veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg auto-puta Beograd - Sarajevo, pošto od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do granice sa Bosnom i Hercegovinom (BiH).

Deonica Preljina - Požega će povezati Čačak, Lučane i Požegu sa Moravskim koridorom koji će spojiti Koridor 11 sa Koridorom 10.

(Beta, 04.01.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »