BBC vesti na srpskom

Mediji u Srbiji i Nagrada Dejan Anastasijević: Nagrade za novinarke - „istraživačko novinarstvo nije državni neprijatelj"

„Demokratija cveta na idejama i inovacijama, a vene kada se kritička mišljenja guše ili ignorišu", rekao je ambasador SAD.

BBC News 07.05.2021  |  Sandra Maksimović - BBC
NUNS, nagrade, novinari, mediji
Fonet/Božana Pavlica
Dobitnica jedne od nagrada - Natalija Jovanović iz BIRN-a

„Istraživačko novinarstvo nije državni neprijatelj", rekao je u petak u Beogradu američki ambasador Entoni Godfri na dodeli godišnjih nagrada koje nose ime istaknutog novinara Dejana Anastasijevića, preminulog pre dve godine.

Istakao je i da „danas nema dovoljno razloga za slavlje kad je reč o nezavisnom novinarstvu".

„Demokratija cveta na idejama i inovacijama, a vene kada se kritička mišljenja guše ili ignorišu", rekao je ambasador SAD.

Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), rekao je da se „još jednom nagrade dodeljuju u sumornom vremenu za nezavisno novinarstvo i slobodu izražavanja".

Nagrade za istraživačko novinarstvo Dejan Anastasijević dodeljuje NUNS uz podršku Ambasade SAD u Beogradu.

NUNS, nagrade, novinari, mediji
Fonet/Božana Pavlica
Dobitnice nagrada

Ko je dobio nagrade NUNS-a za istraživačkonovinarstvo?

Sve nagrade za istraživačko novinarstvo pripale su novinarkama.

Jeleni Zorić sa Televizije N1, Nataliji Jovanović iz istraživačke mreže BIRN i Sandri Petrušić iz nedeljnika NIN.

Zorić je za emisiju „Optužnica-Jovanjica" emitovanoj na Televiziji N1 dobila nagradu u kategoriji elektronskih medija.

NUNS, nagrade, novinari, mediji
Fonet/Božana Pavlica
Jelena Zorić - novinarka N1
NUNS, nagrade, novinari, mediji
Fonet/Božana Pavlica
Sandra Petrušić iz NIN-a

U kategoriji onlajn medija, Jovanović je nagrađena za tekst „Korona: Broj umrlih i zaraženih višestruko veći od zvanično saopštenog" objavljen na sajtu Birn.rs.

Tekst Sandre Petrušić „Na potezu je republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac: Falsifikovanje podataka bitnih po javno zdravlje" objavljen u nedeljniku NIN, odneo je pobedu u kategoriji štampanih medija.

Specijalne plakete dodeljene su redakciji KRIK i novinarki Anđeli Milivojević.

„Dobitnici nagrade su vođeni javnim intersom i novinarskim žarom pokazali kako se radi objektivno, profesionalno i odgovorno", naveo je Željko Bodrožić.

Dodao je da ovogodišnji nominovani prilozi oslikavaju „naše u velikoj meri dezorijentisano društvo i poprilično razvaljenu državu".

„Poslednjih godina se borimo za slobode i prava koja smo već bili izborili nakon demokratskih promena 2000. godine", rekao je predsednik NUNS-a.

Međutim, kako je rekao, koleginice i kolege koji su nadahnutli slobodom i istinom uradili su velike stvari u protekloj godini.

„Oni su razlog da ne odustajemo u borbi za naše slobode i da verujemo da u ovoj zemlji i dalje može biti bolje", rekao je on.

Prema obrazloženju NUNS-a, nagrada se dodeljuje za istraživačke radove koji se bave temama od izuzetne važnosti, otkrivaju i dokazuju nepoznate činjenice do kojih su novinari došli sopstvenim radom.

„Dejan je pokazao kako se istražuju najteže teme"

Na dodeli nagrade u Dorćol Platzu u Beogradu promovisana je i knjiga tekstova Dejana Anastasijević u izdanju NUNS-a.

„Naša nagrada od prošle godine nosi ime Dejana Anastasijevića, novinara koji je pokazao kako se istražuju i obrađu najteže i najbolnije teme.

Pokazao je koliko je potrebno znanja, volje i hrabrosti za novinarski posao, ali i koliko je važno pre svega biti dobar, pošten i odgovoran čovek", naveo je Bodrožić.

To pokazuju i dokazuju, dodaje on, njegova dela koja su sakupljena u knjigu koju danas predstavljamo.

„Tekstovi govore istinu i oslikavaju sve ono o čemu su drugi lagali ili prećutkivali devedesetih godina", ocenio je odgovorni urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm.

Iz NUNS-a ističu da je pravi uvid u događaje na prostorima bivše Jugoslavije nemoguć bez priloga i tekstova Dejana Anastasijevića.

„Bio je erudita, briljantan, duhovit i hrabar čovek koji je beskompromisno razotkrivao ratne zločine, političke bestijalnosti, kriminalne, vojne i paravojne klanove.

„Zbog toga ova nagrada ima još veći značaj i težinu", navodi se na sajtu Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Anastasijević je bio je urednik BBC-ja na srpskom, a pre toga dugogodišnji novinar beogradskog Vremena i američkog magazina Tajm, kao i dopisnik novinske agencije Tanjug iz Brisela.

Izveštavao je i sa ratišta u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu.

Na Radiju B92 uređivao je kultnu emisiju „Oblačić u stripu".


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.07.2021)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »