BBC vesti na srpskom

Čelsi - Mančester Siti: Haverc doneo pehar Lige šampiona londonskim Plavcima

Nemački reprezentativac Kaj Haverc u 42. minutu, posle dodavanja Mejsona Maunta, postigao jedini gol na utakmici protiv Mančester Sitija.

BBC News 30.05.2021
Chelsea's Timo Werner and Kai Havertz
Getty Images

London drugi put u istoriji ima klupskog prvaka Evrope u fudbalu - Čelsi je u finalu Lige šampiona u Portu savladao Mančester Siti sa 1:0.

Strelac jedinog pogotka na utakmici u 42. minutu bio je nemački reprezentativac Kaj Haverc, najskuplje pojačanje u istoriji kluba sa Stamford Bridža.

Finalna utakmica odigrana je pred oko 16.000 navijača, što je trećina kapaciteta stadiona Dragao.

Prvobitno je završni meč Lige šampiona trebalo da bude igran u Istanbulu, ali je domaćinstvo pomereno kada je Velika Britanija stavila Tursku na crvenu Kovid listu zbog povećanja broja zaraženih i preminulih od Kovida-19.

Čelsiju je ovo drugi pehar Lige šampiona u klupskoj istoriji, a prvi je osvojio 2012. godine.

Ovom utakmicom završena je klupska fudbalska sezona u Evropi, a 11. juna počinje šampionat Starog kontinenta za reprezentacije.

U prvom poluvremenu nije viđeno mnogo izglednih prilika za gol, mada je tempo igre bio izuzetno visok.

Lopta je češće bila u nogama fudbalera Sitija, dok je Čelsi vrebao priliku za kontranapade.

Jednu takvu situaciju londonski Plavci su dočekali u 42. minutu, kada je Mejson Maunt dugom loptom uposlio Kaja Haverca, a ovaj prevario istrčalog golmana Edersona.

Drugo poluvreme proteklo je u dominaciji Sitija, aktuelnog prvaka Engleske, a nekoliko dobrih prilika propustili su Rijad Marez i Serhio Aguero.

Na drugoj strani, odličnu priliku da reši pitanje pobednika imao je rezervista Čelsija Kristijan Pulišić, ali je Amerikanac šutirao pored gola u 75. minutu.

Siti je od sredine drugog poluvremena bio oslabljen pošto se povredio najbolji fudbaler Kevin de Brujne, pa ga je zamenio Gabrijel Žezus.

Thomas Tuchel celebrates Chelsea's Champions League semi-final win over Real Madrid
EPA

Trener Čelsija Tomas Tuhel rekao je da su njegovi igrači bili odlučni da osvoje Ligu šampiona i da je ekipa želela da bude „kamenčić u cipeli" Mančester Sitija.

„Neverovatno je podeliti ovo sa svima. Uspeli smo, ne znam šta da osećam. Bio sam toliko zahvalan što sam drugi put u finalu", rekao je Tuhel za BT Sport.

Nemački stručnjak je prošle sezone sa ekipom Pari Sen Žermena došao do finala LŠ, ali je tada poražen od minhenskog Bajerna.

„Želeli smo da budemo kamenčić u njihovoj cipeli. Hrabrili smo jedni druge da budu još bolji, da budu hrabriji i da prave opasne kontranapade", naveo je Tuhel.

Fudbaler Čelsija Mejson Maunt rekao je da mu se ispunio san i da je njegova ekipa sada najbolja na svetu.

„Igrali smo protiv jakih ekipa, došli do finala i pobedili. U ovom trenutku mi smo najbolja ekipa na svetu. To niko ne može da nam oduzme", kazao je Maunt.

Trener Mančester Sitija Pep Gvardiola rekao je da je njegova ekipa imala izuzetnu sezonu, uprkos večerašnjem porazu.

„U drugom poluvremenu smo bili briljantni i hrabri. Ali, oni su se toliko jako brani i bili su brzi u kontranapadima", kazao je Gvardiola.

„Možda ćemo se jednog dana vratiti. Uradio sam ono što je bilo najbolje za tim, u vezi sa sastavom", rekao je Gvardiola za BT Sport, preneo je Skaj.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.30.2021)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »