Obeležava se godišnjica progona Srba iz RSK u hrvatskoj akciji Oluja

Beta 04.08.2021

Godišnjica progona najmanje 200.000 Srba iz tadašnje Republike Srpske Krajine u hrvatskoj akciji "Oluja" biće obeležena danas parastosom i polaganjem venaca i cveća na spomenik poginulima u Beogradu a centralna manifestacija biće održana u zemunskom naselju Busije, u kojem uglavnom žive izbeglice iz Hrvatske i BiH.

Kako je najavljeno, na tom skupu povodom Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u "Oluji" prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i drugi visoki državni zvaničnici.

Skup počinje u 19.30.

Pre toga, u Crkvi svetog Marka u Beogradu udruženja "Koordinacija" i "Zavičaj" organizovaće parastos poginulim Srbima a nakon parastosa položiće venac na spomenik u Tašmajdanskom parku.

Udruženje porodica nestalih i poginulih "Suza" održaće konferenciju za novinare pod nazivom "Oluja - nekažnjeni zločin", na kojoj će biti reči o problemu nestalih koji i dalje opterećuje porodice koje ne znaju sudbinu svojih najmilijih.

Hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine napadom hrvatskih snaga na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

U toj akciji proterano je između 200.000 i 250.000 Srba a ubijeno je ili nestalo više od 2.000 ljudi.

Među žrtvama te akcije hrvatske vojske i policije su 553 žene, a 80 odsto njih je bilo starije od 60 godina.

U srpskoj javnosti o toj akciji se govori kao o najvećem etničkom čišćenju na teritoriji Evrope nakon Drugog svetskog rata.

Komesarijat za izbeglice i migracije ocenio je da je "Oluja" jedan od "najtežih i najtužnijih dana za srpski narod" i dan za tugovanje za poginulima, kao i za još 770 ljudi kojima se i danas ne zna grob.

Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" podsetio je, povodom godišnjice "Oluje", da su sudovi u Hrvatskoj za zločine u toj akciji pravosnažno osudili samo jednu osobu, i to Albanca, dok je u BiH osuđen jedan pripadnik 5. korpusa Armije BiH za ratni zločin nad četvoricom pripadnika Srpske vojske Krajine.

Ocenjuje se i da se obeležavanje godišnjice Oluje u Hrvatskoj "iz godine u godinu pretvara u veličanje ustaštva i izlive mržnje prema Srbima".

Veritas podseća da se za zločine nad Srbima u Oluji sudilo i trojici hrvatskih generala pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

"Pretresno veće je jednoglasno zaključilo da su dvojica od trojice optuženih generala bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, čija je zajednička svrha bila trajno uklanjanje srpskih civila iz Krajine silom ili pretnjom silom, i osudilo ih na dugogodišnje kazne zatvora, ali je Žalbeno veće poništilo prvostepenu presudu i oslobodilo optužene generale po svim tačkama optužbe", podsetio je Veritas.

(Beta, 08.04.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »