Vučić: Podizanje premije za mleko za dinar državu bi koštalo 8,5 miliona evra

Beta 19.08.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Blacu da bi državu podizanje premije za mleko za jedan dinar po litru koštalo 8,5 miliona evra i najavio da će premija ipak biti podignuta za tri dinara po litru za šta će biti izdvojeno 25 miliona evra.

On je obilazeći mlekaru "Lazar" u tom mestu, rekao da je u dilemi da li da se podigne premija za mleko ili štiti domaće tržište prelevmanima, i dodao da kada bi se uveli prelevmani da bi se predstavnici EU odmah žalili njemu.

"Ako bi podigli premiju za mleko za jedan dinar po litru, sa sedam na osam dinara to bi državu koštalo 8,5 miliona evra", rekao je Vučić i dodao da će premija biti povećana za po tri dinara po litru što će državu koštati 25 miliona evra.

Istakao je da će pored toga biti uvedene i neke zaštitne mere za domaće tržište kako bi se štitilo od uvoza mleka.

Vučić najavio otvaranje pogona Jumka u Blacu

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas otvaranje zapuštenog pogona Jumka u Blacu za dva meseca gde će se zaposliti 75 radnika, uglavnom žena.

On je obilazeći to mesto rekao da će zapošljavanje 75 radnika "podići Blace".

"Zapošljavanje 75 radnika, uglavnom žena će da omogući opstanak na pradedovskim ognjištima", rekao je Vučić i dodao da će verovatno imati prosečne plate od 38.000 dinara.

On je rekao i da će se raditi dva lokalna puta u tom kraju Barbatovci - Kutlovac i Stubla - Suv Do, da će Blace dobiti gas, kanalizacionu mrežu i da će biti zamenjene i azbestne cevi na vodovodu i izgrađena fabrika vode koja će koštati milion evra.

"Ljudi koji žive ovde moći će da kažu da žive kao oni koji žive u austrijskim i švajcarskim manjim mestima sa novim životnim standardom", rekao je Vučić.

On je rekao da će se penzije svake godine ozbiljno povećavati kao i jednokratne pomoći.

Vučić: Od septembra obnova puta Merošina-Prokuplje-Kuršumlija

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da u septembru počinje rekonstrukcija puta Merošina - Prokuplje - Kuršumlija, koja bi trebalo da bude završena u roku od godinu i četiri meseca, odnosno do kraja 2022. godine.

"Radi se o rekonstrukciji posojećeg državnog puta, koji će biti proširen i presvučen novim asfaltom", kazao je Vučić tokom posete Prokuplju i dodao da će obnovljeni put moći da služi "bez bilo kakvih popravki narednih 20 godina".

Dodao je i da autoput Niš - Merdare počinje da se gradi "između kraja septembra i početka novembra" i to prva deonica od 5,5 kilometara.

Objasnio je da teren u tom delu Srbije otežava gradnju zbog čega će 77 kilometara tog autoputa koštati 255 miliona evra, od čega če EU dati 40 miliona evra.

Precizirao je da će put imati 85 mostova, kao i 35 tunela ukupne dužine 18 kilometara.

Vučić je najavio i da će do Prokuplja doći gasovod, koji će biti važan za industrijsku zonu Hisar, što će koštati 36 miliona evra.

Dodao je da će se u Prokuplju graditi i fekalna kanalizacija, kao i tri fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.

Predsednik Srbije danas obilazi Prokuplje, Blace i Brus.

(Beta, 08.19.2021)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »